Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι την έξοδο από το δεύτερο lockdown, που άρχισε στις 7 Νοεμβρίου και κράτησε τελικα έξι μήνες.

Με σύμμαχο τον εμβολιασμό και τα self test, η Ελλάδα, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής, αποχαιρετά τα απομεινάρια των περιορισμών και εισέρχεται σε μέρες που θα θυμίζουν μια προ lockdown πραγματικότητα.

Το γραπτό μήνυμα για την κυκλοφορία, όπως και το ραντεβού για τις αγορές, θα αποτελεί παρελθόν, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00:30, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Η επόμενη εβδομάδα, εξάλλου φέρνει το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων καθώς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει διάπλατα η χώρα, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο τουρισμός.

Παρά την δύσκολη ακόμη επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στην κανονικότητα, σταθμίζοντας σειρά παραγόντων.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα, μπορεί το ιικό φορτίο της χώρας να μην έχει περιορισθεί ακόμη, όμως πλέον οι εμβολιασμοί αυξάνονται όπως και η ανοσία του πληθυσμού, ενώ και τα τεστ πλέον είναι χιλιάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τι θα ισχύσει από την Παρασκευή

Από το πρωί της Παρασκευής:

  •  καταργούνται τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας και στο 13032 για τις αγορές μας.
  • απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
  • Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 00:30. Αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Πώς θα λειτουργεί το λιανεμπόριο

Καταργούνται επίσης το click inside και το click away και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας:

  • Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων λιανεμπορίου θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος:
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Με Green pass η μετακίνηση σε νησιά

Στα σημαντικά των απαγορεύσεων που αίρονται είναι και αυτή των μετακινήσεων εκτός νομού. Ο περιορισμός αυτός καταργείται από την Παρασκευή, με κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα ισχύουν για τα ταξίδια σε νησιά, για τα οποία θα εφαρμοστεί η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού».

Το Green Pass, μπαίνει στη ζωή μας και πιθανώς θα μείνει για καιρό.

Όσοι, θελήσουν να φτάσουν σε κάποιο νησιωτικό προορισμό οφείλουν να διαθέτουν ένα από τα εξής:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση
  • Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ή rapid test, ή self test 24 ωρών
  • Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν και οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υποχρεούνται όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω να έχουν κάτι από τα παραπάνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισερχόμενους τουρίστες.

Πάντως όσοι επιλέξουν νησιά, όπως η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και η Εύβοια δεν θα χρειαστούν καμία από τις βεβαιώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα.

Ευκολότερες οι χερσαίες μετακινήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως ευκολότερες θα είναι οι χερσαίες μετακινήσεις, καθώς αυτές θα γίνονται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Εκκλήσεις για σύνεση και προσοχή

Τα όποια ανοίγματα γίνονται με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στην κοινότητα, ενώ ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ανοσία μέσω των εμβολιασμών.

Οι ειδικοί σημείωνουν ότι δεν πρέπει να παρεξηγήσουμε το μήνυμα και να θεωρήσουμε ότι τελείωσε η πανδημία επειδή ανοίγουν δραστηριότητες. Σημειώνουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε για να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Τα επόμενα βήματα

  • Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι
  • Στις 28 Μαΐου ξεκινούν τα ανοικτά πολιτιστικά θεάματα και ακροάματα
  • Για το άνοιγμα του τουρισμού θα ισχύσει το Green Pass+ και το σύστημα δειγματοληψίας από την 1η Ιουνίου.
  • Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
  • Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Θωράκιση των νησιών

Ταυτόχρονα με την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα του τουρισμού, εφαρμόζεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, έτσι  ώστε οι νησιώτες να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι με ασφάλεια.

Η «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας – με εξαίρεση την Κρήτη – στα οποία ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας.

Θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά ενώ σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.