«Ο γυμνός σας βασιλιάς έκλεψε τη σημαία της νίκης και προσπαθεί να την κάνει στρινγκς». Με αυτά τα λόγια ο ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι αναφέρθηκε στην εμμονή της κυβέρνησης Πούτιν για θεσμική λατρεία της νίκης του «μεγάλου πατριωτικού πολέμου» – όπως αποκαλούν οι Ρώσοι το διάστημα συμμετοχής της ΕΣΣΔ (1941-1945) στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – και τη χρήση της για προώθηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο Ναβάλνι, μετά τη δηλητηρίασή του από υπαλλήλους ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε στη Μόσχα όπου και συνελήφθη με την κατηγορία «προσβολής βετεράνου μεγάλου πατριωτικού πολέμου». Η υπόθεση αφορά κριτική που είχε ασκήσει κατά προπαγανδιστικού σποτ των ρωσικών αρχών υπέρ των αλλαγών στο ρωσικό Σύνταγμα, με τις οποίες ο Πούτιν έλαβε το δικαίωμα για επιπλέον παραμονή στην εξουσία.

Κατά τη διάρκεια της υστερολογίας του στο διοικητικό εφετείο στις 29 Απριλίου, ο Ναβάλνι μίλησε για προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» να «οικειοποιηθεί» ό,τι θετικό μπορεί να βρει, μεταξύ των οποίων και τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος μίλησε για την κακή οικονομική κατάσταση των Ρώσων και τις δύο «χαμένες δεκαετίες» κατά τις οποίες τα χρήματα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέληξαν κυρίως στις τσέπες ανθρώπων του περιβάλλοντος Πούτιν και όχι στην ανάπτυξη της χώρας. Εμφανώς αδυνατισμένος μετά την απεργία πείνας, ο επικεφαλής της ρωσικής μη-συστημικής αντιπολίτευσης μίλησε ενώπιον του δικαστηρίου μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή όπου κρατείται.

«Εκανα προσωπικά έρευνα για τις βίλες του στην Ισπανία και το ξενοδοχείο του στο Μαυροβούνιο. Και αυτός ο εισαγγελέας είναι κρατικός λειτουργός που εδώ (στη Ρωσία) κλέβει εκατομμύρια και τα επενδύει στο εξωτερικό και προσπαθεί κατά τη διάρκεια κλειστής (δικαστικής) διαδικασίας να χαρακτηρίσει εμένα και άλλους σαν και εμένα ως εξτρεμιστές και ξένους πράκτορες» είπε μεταξύ άλλων ο Ναβάλνι. Τις επόμενες ημέρες, οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν μπαράζ προσαγωγών ατόμων. Πολλά άτομα ταυτοποιήθηκαν από κάμερες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Μόσχα, που έγινε στις 21 Απριλίου, την ώρα που ο Πούτιν μιλούσε ενώπιον ομοσπονδιακής συνέλευσης, και προσήχθησαν μια εβδομάδα αργότερα.

Πρωτοφανείς διώξεις

Το μπαράζ διώξεων αντιφρονούντων έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις, ακόμα και για τα δεδομένα της Ρωσίας. Εκτός από «συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση» οι Αρχές χρησιμοποιούν πλέον κάθε ευφάνταστη αφορμή για να ρίξουν στη φυλακή τους ανεπιθύμητους. Για παράδειγμα, ο πρώην επικεφαλής τοπικού γραφείου της οργάνωσης του Ναβάλνι Ιδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ΙΚΔ) στην πόλη Αρχάνγκελσκ Αντρέι Μποροβικόβ καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση για «διακίνηση πορνογραφίας» επειδή δημοσίευσε στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βιντεοκλίπ του γερμανικού συγκροτήματος Rammstein.

Οι διώξεις αναμένεται να κατοχυρωθούν και θεσμικά με τη προώθηση νομοσχεδίου που απαγορεύει σε άτομα που συμμετείχαν σε οργανώσεις -χαρακτηρισμένες ως «εξτρεμιστικές» να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές. Εκτός από τα στελέχη οργανώσεων, ο νόμος αφορά και τους χρηματοδότες (δηλαδή ακόμα και άτομα που έχουν δωρίσει έστω και ένα ρούβλι) αλλά και τους «συμβούλους», μια αόριστη διατύπωση που μάλλον αναμένεται να αποσαφηνίζεται «ανάλογα με την περίσταση». Δεδομένου του γεγονότος ότι, αντίθετα με τη διεθνή νομική πρακτική, ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ, όλα τα στελέχη του Ναβάλνι αναμένεται να αποκλειστούν από τις εκλογές.

Μέχρι τώρα, η οργάνωση του Ναβάλνι ΙΚΔ έχει χαρακτηριστεί ως «ξένος πράκτορας», ένας όρος που εφηύρε το Κρεμλίνο προκειμένου να στιγματίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Περισσότερες από 200 οργανώσεις, ΜΜΕ και φυσικά πρόσωπα έχουν λάβει τον συγκεκριμένο στιγματισμό. Την προηγούμενη εβδομάδα ως «ξένος πράκτορας» χαρακτηρίστηκε το ανεξάρτητο ενημερωτικό σάιτ Meduza, γεγονός που θέτει υπό απειλή την επιβίωσή του εξαιτίας της άμεσης απώλειας σημαντικού μέρους διαφημιστικών εσόδων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το μπαράζ διώξεων αναμένεται να ενταθεί ενόψει βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά της «Ενωμένης Ρωσίας» βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, γύρω στο 30%, ίσως και χαμηλότερα. Φυσικά κανείς δεν εξετάζει ως πιθανό το ενδεχόμενο ήττας του κόμματος, ωστόσο μια φθορά που θα έδειχνε στην κοινή γνώμη την αδυναμία του συστήματος ή την είσοδο στη Δούμα ατόμων εντελών ανεξέλεγκτων από το σύστημα δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτρέψει ο Πούτιν και το περιβάλλον του. Και καθώς οι φιέστες της νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα κλιμακωθούν αυτή την Κυριακή, δεν φαίνεται πλέον να συγκινούν την πλειονότητα του ρωσικού λαού το σύστημα του Πούτιν προχωράει σε πιο «δραστικά» μέτρα για να διασφαλίσει την ηγεμονία του στο πολιτικό σκηνικό της Ρωσίας.