Βελτίωση κατά 64% στη συνολική κλινική έκβαση ασθενών νοσηλευόμενων με πνευμονία από κοροναϊό, πέτυχε η χρήση της φαρμακευτικής ουσίας anakinra. Το φάρμακο πέτυχε επίσης αποτροπή θανάτου ή εξέλιξη σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, χορηγούμενο πρώιμα και επιπλέον της τρέχουσας φαρμακευτικής αγωγής σε νοσηλευόμενους ασθενείς και με κακή πρόγνωση. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε και ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από την τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη SAVE-MORE σε περισσότερους από 600 νοσηλευόμενους ασθενείς, η οποία αναγνωρίζει ειδικά εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας μέσω της μέτρησης αυξημένων επιπέδων του βιοδείκτη suPAR. Ο βιοδείκτης αυτός, υποδηλώνει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει ήδη συσχετισθεί με κακή πρόγνωση σε αρκετές παθήσεις.

Η μελέτη πραγματοποιείται υπό τη χορηγία του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης στην Ελλάδα και υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Καθηγητή κου Ευάγγελου Ι. Γιαμαρέλλου-Μπουρμπούλη. Ο κος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης είναι Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Καταπληξίας (European Shock Society) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας κατά της Σήψης (European Sepsis Alliance).

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η φαρμακευτική Sobi αναμένεται να υποβάλει τα ευρήματα στις ρυθμιστικές αρχές με σκοπό την πιθανή εξασφάλιση έγκρισης.

Βελτίωση ασθενών

Σύμφωνα με την μελέτη, την 28η μέρα καταγράφηκε σημαντική βελτίωση σε ασθενείς που λάμβαναν την καθιερωμένη αγωγή σε συνδυασμό με anakinra έναντι ασθενών που λάμβαναν καθιερωμένη αγωγή σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο, βάσει της συγκριτικής κλίμακας 11 σημείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών που πέθαναν ή που η νόσος τους εξελίχθηκε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ αυξήθηκαν οι ασθενείς που πήραν εξιτήριο μη έχοντας πλέον ενδείξεις λοίμωξης covid – 19. Οι μεταβολές ήταν ήδη εμφανείς από την 14η ημέρα.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αξιολογεί, ειδικά, έναν πληθυσμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα αποτελέσματα προσφέρουν ένα σημαντικό βήμα προς την αναζήτηση πρόσθετων θεραπευτικών επιλογών για την πρόληψη της εξέλιξης σε πιο κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Καθηγητής κος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης. «Εκφράζω τις πολλές ευχαριστίες μου προς τον μεγάλο αριθμό ασθενών και κλινικών ιατρών που έχουν συμβάλει στην προσπάθεια στην Ελλάδα και την Ιταλία».

«Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι το anakinra κατέδειξε σημαντικό όφελος επιπλέον της καθιερωμένης αγωγής όσον αφορά ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκβάσεων», δήλωσε ο Guido Oelkers, Διευθύνων Σύμβουλος της Sobi. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Καθηγητή κο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη και τους συνεργάτες του για τη διεξαγωγή μιας τόσο εντυπωσιακής εργασίας υπό απαιτητικές συνθήκες και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

«Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες όσον αφορά τη νόσο COVID-19, παρά τις πρόσφατες προόδους στη θεραπεία», δήλωσε ο Ravi Rao, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης και Chief Medical Officer της Sobi. «Αυτά τα σημαντικά δεδομένα παρουσιάζονται σε μια κρίσιμη στιγμή και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε τον εν εξελίξει διάλογο με τον ΕΜΑ σε συνεργασία με τον Καθηγητή κο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από