Στην Ελλάδα έφτασε λίγο πριν τις 19:00 του Μεγάλου Σαββάτου το Άγιο Φως. Δύο ώρες πριν την Ανάσταση, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 ο Αρχιμανδρίτης, Μιχαήλ Γρίβας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος δεδομένης της συγκυρίας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η άφιξη του Αγίου Φωτός έγινε χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τη δέουσα σεμνότητα.

Μετά την άφιξη θα πραγματοποιηθεί άμεσα η μεταφορά του σε όλη την Ελλάδα εγκαίρως, καθώς φέτος η πανδημία του κοροναϊού οδήγησε στην απόφαση η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποφασίζει να μη συνεχίσει την παράδοση να μεταφέρεται το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, με τυμπανοκρουσίες και ειδικές τελετές.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποφασίζει να μη συνεχίσει την παράδοση να μεταφέρεται το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, με τυμπανοκρουσίες και ειδικές τελετές.

Δείτε βίντεο με την άφιξη του Αγίου Φωτός

«Μετά τον σταυρό ακολουθεί η ανάσταση»

«Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης, παρά τις αλλαγές και τις πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά και τα μέτρα κατά του κοροναϊού, μεταφέραμε και φέτος το εκ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου Άγιο Φως, προς ευλογία, αγιασμό και στήριξη του παλαιπώρου από τις ποικίλες δοκιμασίες και εσχάτως από τον θανατηφόρο ιό, ευλογημένου και αξιοπρεπούς και υπερήφανου ελληνικού λαού» είπε σε μήνυμά του ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου.

«Μεταφέροντας σήμερα το Άγιο Φως σας μεταφέρουμε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μετά τον σταυρό ακολουθεί η ανάσταση και η ανάσταση είναι εκείνη που μας κάνει να ξεχνάμε και τις ταλαιπωρίες και τις θλίψεις και τις δοκιμασίες και μας γεμίζει τις καρδιές με χαρά και αγαλλίαση» συμπλήρωσε.

«Το φως της πασχαλινής αυγής να φωτίσει την καθημερινότητά μας»

«Χρόνια πολλά σε όλους. Αξιωθήκαμε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Χριστού, να μεταφέρουμε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα κατευθείαν στην Ελλάδα» είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.

«Μεγάλη τιμή, αλλά προπάντων ευλογία να εκπροσωπώ την Ελληνική Πολιτεία στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Το βίωμα της μοναδικής αυτής στιγμή μας συγκλονίζει και μας μαρτυρά κατάματα το θαύμα της πίστεως. Σε λίγες ώρες το Άγιο Φως θα λάμψει στις λαμπάδες και τα κεριά μας. Θα υπενθυμίσει σε κάθε μια, αλλά και στον καθένα μας ξεχωριστά ότι το φετινό Πάσχα κρύβει την θαυματουργία μιας πρώτης νίκης απέναντι στον ιό. Με λιγότερα μέτρα και με τη δυνατότητα να ψάλλουμε τον Χριστός Ανέστη ατενίζουμε τον μέλλον με αισιοδοξία. Βγαίνουμε από την πανδημία νικητές συνεχίζουμε όμως να τηρούμε τα μέτρα και να λαμβάνουμε προφυλάξεις, για να φωτίσει έτσι την καθημερινότητά μας το φως της πασχαλινής αυγής» συμπλήρωσε.

Σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

«Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει ο Κώστας Βλάσης.

Με λαμπρότητα η τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα. Στο Ναό της Αναστάσεως επιτράπηκε να εισέλθουν οι ιερείς, οι επίτροποι και οι πιστοί που έχουν εμβολιαστεί.

Μετά την τελετή, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ενώ σε ειδικό φανάρι το μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου.

«Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα» έγραψε στο Twitter ο Κώστας Βλάσης.