Ανησυχητική τροπή παίρνει η υπόθεση με τα πολλαπλά κρούσματα κοροναϊού στο μοναστήρι της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, στον Γοργοπόταμο.

Το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης η 65χρονη ηγουμένη της μονής διασωληνώθηκε και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας, ενώ παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταδόθηκε ο νέος κοροναϊός στη γυναικεία μονή παλαιοημερολογιτών.

Η γερόντισσα φέρεται να είχε παρουσιάσει συμπτώματα από την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησε βοήθεια όμως πολλές μέρες αργότερα και διακομίστηκε τελικά με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο τη Μεγάλη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στο μοναστήρι πριν από δέκα ημέρες αλλά οι μοναχές δεν ενημέρωσαν τις αρχές όταν αντιλήφθηκαν τα πρώτα συμπτώματα. Έτσι, δεν ξεκίνησε άμεσα ιχνηλάτηση των επαφών τους, που εστιάζονται τώρα στην τροφοδοσία της μονής και σε επισκέψεις προσκυνητών.

Δεν συνεργάζονται με τον ΕΟΔΥ

Στο συγκεκριμένο μοναστήρι διαβιούν 21 καλόγριες και μέχρι και αυτή την ώρα παραμένει άγνωστος ο αριθμός των γυναικών που έχουν νοσήσει. Οι καλόγριες με συνδρομή της πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Στερεάς προμηθεύτηκαν τρόφιμα και φάρμακα, ωστόσο ήταν αρνητικές στη διενέργεια τεστ από τον ΕΟΔΥ προκειμένου να επιβεβαιωθεί πόσες νοσούν και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας του Δήμου Λαμιέων, Παναγιώτης Στασινός, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν οι μοναχές συνεχίζουν να αρνούνται τη διενέργεια τεστ, να ζητηθεί η παρέμβαση εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το lamiareport, έχει μπει κορδέλα περιμετρικά του μοναστηριού και οποιαδήποτε έξοδος ή είσοδος ατόμων απαγορεύεται, ενώ έχει ενημερωθεί και η ΕΛΑΣ.

Γεγονός είναι επίσης ότι άλλες τρεις αδελφές τη Μεγάλη Τρίτη αναζήτησαν ιατρική βοήθεια στο Νοσοκομείο Λαμίας, με τις δύο από αυτές να παραμένουν για νοσηλεία στην Κλινική Covid. Η πορεία της υγείας όλων αυτών των γυναικών, ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές, καθώς στο Μοναστήρι υπάρχουν και ηλικιωμένες, όπως υπεραιωνόβια γερόντισσα 103 ετών.