Καθαρό δρόμο για σταθερά βήματα, χωρίς… εσωτερικές τρικλοποδιές και δίχως να παίρνουν διαστάσεις οι αγωνίες της κοινωνίας, προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση και τον στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει να ανοίξει το Μαξίμου και ζητεί από τα κυβερνητικά στελέχη κινητικότητα σε κάθε «δύσκολο» πεδίο συγκέντρωσης δυσαρέσκειας ή αμφιβολίας από πολίτες και επαγγελματικές ομάδες.

Οπως ανέδειξε και το τελευταίο μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες, κυρίαρχο ζητούμενο είναι να μην εκτροχιαστούν οι άμεσοι στόχοι για το «ασφαλές Πάσχα», το «ελεύθερο καλοκαίρι» και την επιτάχυνση της «Ελευθερίας» μέσω έκτακτων γραμμών για τις μικρότερες ηλικίες, ενώ όσο πλησιάζει η «μάχη» των μεταρρυθμίσεων επιδιώκεται να σφραγιστούν το γρηγορότερο οι ρωγμές σε άλλα μέτωπα, είτε ανάμεσα σε υπουργούς – υφυπουργούς και βουλευτές είτε μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας. Ιδίως για τα εργασιακά, για τα οποία προετοιμάζονται με διαφορετικές στρατηγικές τόσο η Ηρώδου Αττικού όσο και η Κουμουνδούρου. Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη καλούνται… στον δρόμο για επιτόπιες παρεμβάσεις σε θέματα που έχουν ανοίξει επιχειρησιακές ή επικοινωνιακές πληγές και τα οποία προκαλούν πιέσεις στα γαλάζια στελέχη στις περιφέρειές τους.

Συντονισμός

Η επιχείρηση «στοπ στην γκρίνια – καλύτερος συντονισμός», όπως θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η προσπάθεια κινητοποίησης του κυβερνητικού επιτελείου, αποτυπώνεται στις διαδοχικές δράσεις από σειρά υπουργείων, ανάμεσά τους τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, για σύσφιγξη σχέσεων με βουλευτές της περιφέρειας, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγρότες, κτηνοτρόφους, παράγοντες της αγοράς κ.ο.κ. Είναι ενδεικτικά ότι στην πρόσφατη αυτοψία λίγων ωρών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κόρινθο προγραμματίστηκε συζήτησή του με παραγωγούς για τις ζημιές σε καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες (ένα θέμα που έχουν μεταφέρει με ένταση βουλευτές προς το πρωθυπουργικό γραφείο) καθώς και η ενεργοποίηση και προσωπικά του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων στελεχών για τους δασικούς χάρτες και τις συντάξεις, αντίστοιχα. Και αυτά είναι δύο κεφάλαια που εδώ και καιρό μεταφέρονται στα κεντρικά από διαφορετικές γαλάζιες πηγές και απασχολούν τις συσκέψεις του Πρωθυπουργού στην κατεύθυνση να ανακοπούν τυχόν κύματα δυσφορίας ανά την επικράτεια. Εξού και παραπέμπουν σε… ειδικές αποστολές αποσυμπίεσης και μεταφοράς του κυβερνητικού μηνύματος στις εστίες επιφυλακτικότητας οι συναντήσεις και περιοδείες μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων για να τρέξει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για έγκαιρες «πυροσβεστικές» διαβεβαιώσεις σε τοπικά θέματα κ.λπ.

Το μότο

Στο φόντο της κινητοποίησης για ζητήματα καθημερινότητας με το πρωθυπουργικό μότο «λύσεις στα προβλήματα», το Μαξίμου συνεχίζει να καταγράφει αφενός εσωτερικά παράπονα, κυρίως βουλευτών για τη στάση υπουργών – υφυπουργών ή και γενικών γραμματέων, αφετέρου στελέχη που δείχνουν να συγκρατούν τη δράση τους πολύ πίσω από την… πρώτη γραμμή. Το μήνυμα Μαξίμου για την ανάγκη ενιαίας προώθησης των κυβερνητικών θέσεων δίνεται με κάθε ευκαιρία – στα τετ α τετ που συνεχίζει ο Πρωθυπουργός με βουλευτές του, σε διαύλους των πρωθυπουργικών συνεργατών με στελέχη κυβέρνησης και κόμματος -, με στόχο προφανώς να μη λαμβάνουν διαστάσεις οι εσωτερικοί ψίθυροι καθ’ οδόν προς τη μετά Covid περίοδο. Ηδη στην τελευταία συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Πρωθυπουργός ζήτησε υπευθυνότητα στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης αλλά και χάραξε γραμμή στήριξης στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και πρωτίστως στο εργασιακό νομοσχέδιο που, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξει μετά το Πάσχα το – πρώτο εκτός του πεδίου της πανδημίας – μεγάλο κεφάλαιο πολιτικής σύγκρουσης.