ΟΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βλέπει τα εργασιακά ως «μητέρα των μαχών», όπως και επίσημα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης που είχε αμιγώς το εν λόγω θέμα στην ατζέντα του. Η Κουμουνδούρου θα δώσει όλες τις δυνάμεις της το επόμενο διάστημα και δεν θα είναι υπερβολή να σημειωθεί πως από το μέτωπο κατά των κυβερνητικών αλλαγών περνάει και σημαντικό μέρος της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά. Κι αυτό αφού στοχεύει στο πλαίσιο ανοίγματος να απευθυνθεί από τη μία στην Αριστερά και από την άλλη σε εργατικές δυνάμεις που «έχουν αποδεσμευτεί από τη Σοσιαλδημοκρατία», όπως σημειώνει υψηλόβαθμη κομματική πηγή.

Ενα διττό στοίχημα, καθόλου εύκολο, αφού η κυβερνώσα θητεία αποξένωσε για καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή επικράτεια και τα κινήματα. Από την άλλη, η στασιμότητα ή η ασθενής του παρέμβαση στους κλασικούς ιμάντες και στις δομές του εργατικού κινήματος δεν διευκολύνουν ούτε το δεύτερο στοίχημά του για άνοιγμα στον παραδοσιακό χώρο του συνδικαλισμού. Η ύπαρξη δε του ΠΑΜΕ, που ηγεμονεύει, σε εκατοντάδες σωματεία, αποτελεί επίσης έναν ανασχετικό παράγοντα συριζαϊκής παρέμβασης αυτές τις ημέρες.

Σε κινητοποίηση

Παρ’ όλ’ αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ από την περασμένη Δευτέρα είναι σε κινητικότητα εσωτερική για να ενεργοποιήσει ό,τι δυνάμεις έχει κατά των αλλαγών που προωθεί ο Κωστής Χατζηδάκης. Από εδώ, σύμφωνα με την ανάλυση του στενού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, περνάει ένα μέρος της φθοράς της κυβέρνησης αλλά και της ενίσχυσης της διαιρετικής τομής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τη Δευτέρα για παράδειγμα υπήρξε πανελλαδική τηλεσύσκεψη υπό τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με όλους τους συντονιστές των νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος και με θέμα την καλύτερη επαφή και συντονισμό με ομοσπονδίες, συνδικάτα, σωματεία ανά περιοχή και νομό.

Και ο πρωινός καφές (ή άτυπο Πολιτικό Κέντρο) του κόμματος είχε το παραπάνω ως θέμα ατζέντας αλλά και το ΠΣ του κόμματος της Τετάρτης όπου και τέθηκαν εισηγητικά τα ζητήματα του εργασιακού από τον Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το επόμενο διάστημα το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος θα εργαστεί «για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται σύσκεψη τη Μεγάλη Τρίτη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και 500 εκλεγμένους συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Πολλοί εξ αυτών είναι πασοκογενείς, προέρχονται και εκλέγονται σε παραδοσιακά σωματεία ενώ από τη μεριά της Κουμουνδούρου αποσαφηνίζουν πως δεν πρόκειται περί στενά κομματικών δυνάμεων. «Η κατεύθυνση είναι η όσο πιο πλατιά απεύθυνση γίνεται, όχι η στενή καταγραφή των δικών μας» έλεγαν χθες κομματικές πηγές. Πάντως, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε απεργία στις 6 Μαΐου και τονίζουν πως είναι σημαντικό πως εκείνη την ημέρα καλούν και τα Εργατικά Κέντρα Αθηνών, Πειραιά, η ΑΔΕΔΥ αλλά και Ομοσπονδίες όπως η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) κόντρα στο κάλεσμα της 4 Μαΐου της ΓΣΕΕ.

Ανάμεσα σε ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ

Αναζητούν ειδικότερα θα λέγαμε τον δικό τους ενδιάμεσο χώρο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στο κραταιό ΠΑΜΕ, τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ αλλά και μια τρίτη μικρότερη συσπείρωση, αυτή ορισμένων πρωτοβάθμιων σωματείων που πρόσκεινται σε δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Χώρος μικρός και σε αναζήτηση αλλά προς στιγμήν σε καμία περίπτωση πρελούδιο μιας νέας δομής στο εργατικό κίνημα, όπως αποσαφηνίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι κι αλλιώς, όπως σημειώνουμε, το πεδίο είναι ακανθώδες.