Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπήκε η σκοτεινή υπόθεση του θανάτου 68 ηλικιωμένων σε οίκος ευγηρίας στον Κίσσαμο των Χανίων, οι οποίοι μέσα σε μόλις ένα έτος πέθαναν όλοι από την ίδια αιτία.

Οι έρευνες άρχισαν μετά από καταγγελίες για τον εν λόγω ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, ο οποίος είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις εισαγγελικές αρχές. Χθες μάλιστα δόθηκε εισαγγελική εντολή για εκταφή ηλικιωμένης ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της. Η εκταφή έγινε παρουσία των ιατροδικαστών Ρεθύμνου και της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας έχει μπει στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών εδώ και αρκετό καιρό, αφού υπάρχουν αρκετές επίσημες καταγγελίες, για θανάτους και άλλων ηλικιωμένων, με τα αίτια που αναφέρονται στις ληξιαρχικές πράξεις -ανακοπή καρδιάς- να αμφισβητούνται ευθέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας έχε ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου 68 ηλικωμένων στις οποίες, αναγράφεται ως αιτία θανάτου η ανακοπή καρδιάς.

Οι ηλικιωμένοι, φέρονται να κακοποιούνταν ποικιλοτρόπως με τις αναφορές να ομιλούν για πλημμελή φροντίδα των τροφίμων, κακομεταχείριση, βίαιες πράξεις εναντίον τους, δεσίματα στα κρεββάτια κτλ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες του Flashnews.gr αναφέρουν ότι διερευνάται από την Εισαγγελία το ενδεχόμενο, οι έκνομες αυτές πράξεις να συνδυάζονται με πρόθεση εκ μέρους του οίκου ευγηρίας να υφαρπάξει περιουσίες των τροφίμων, με τρόπο τέτοιον ώστε να φαίνονται τα πάντα νόμιμα. Σε κάθε περίπτωση, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία έδωσε εντολή να γίνει εκταφή, παρουσία δύο ιατροδικαστών και δικηγόρων, σε τρόφιμο του γηροκομείου (με καταγωγή από την Κίσαμο) ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απεβίωσε στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας. Μάλιστα, οι συγγενείς, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr αναφέρουν ότι δεν πέθανε από καρδιακή ανακοπή, αλλά από κάποιο είδους πέσιμο.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε από δύο ιατροδικαστές από το Ρέθυμνο οι οποίοι θα βγάλουν και το πόρισμα για τα αίτια θανάτου της ηλικιωμένης. Το γεγονός ότι δόθηκε εντολή για να γίνει εκταφή αν μη τι άλλο, δημιουργεί συνθήκες μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης και δεν αποκλείεται να γίνουν κι άλλες στο εγγύς μέλλον, άλλων θανόντων, τρόφιμων του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλές καταγγελίες συγγενών που αμφισβητούν τα αίτια θανάτου των δικών τους ανθρώπων, όπως αυτά αναφέρονται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.