Εντείνονται από σήμερα Παρασκευή, ενόψει του Πάσχα, οι έλεγχοι της Αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κοροναϊού.

Η Αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό».

Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφερειακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω. Όπως ήδη έγινε από σήμερα.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια» σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Οι… απίστευτες δικαιολογίες των οδηγών

Τις πιο τρελές δικαιολογίες προκειμένου να φύγουν από την Αθήνα ενόψει Πάσχα εφευρίσκουν οι οδηγοί για να πάρουν το «πράσινο φως» κατά τους ελέγχους της αστυνομίας και να διέλθουν από τα διόδια.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις πολλοί ήταν εκείνοι που από σήμερα προσπάθησαν να περάσουν τους ελέγχους χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα αλλά με δικαιολογίες…

Για παράδειγμα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οδηγός παρουσίασε έγγραφο για παροχή βοήθειας και στο πορτ μπαγκάζ είχε τη σούβλα για το αρνί, ενώ άλλος ανέφερε ότι χρειάζεται να μεταβεί σε κτηνίατρο στην… Αρκαδία. Κάποιοι, αναφέρουν ότι έχουν τα αποδεικτικά μετακίνησης στο πορτ μπαγκάζ και είναι δύσκολο να τα δείξουν στις αρχές.

Παραβάσεις τα πρόστιμα

Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται η κίνηση των Αθηναίων σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή και δεν παρατηρήθηκε κάποιο ιδιαίτερο κύμα εξόδου προς την περιφέρεια.

Αναλυτικά από τις από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα από τα διόδια Ελευσίνας σήμερα έφυγαν 11.129 και επέστρεψαν 9.780 οχήματα ενώ την περασμένη Παρασκευή, 16 Απριλίου, εκτός Αττικής κινήθηκαν 11.533 και επέστρεψαν 9.493.

Στα διόδια Αφιδνών σήμερα κινήθηκαν εκτός Αττικής 14.836 και επέστρεψαν 12.514 ενώ την περασμένη Παρασκευή στο ρεύμα εξόδου κινήθηκαν 13.824 οχήματα και στο ρεύμα εισόδου 12.194

Εκατό οχήματα αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αττική από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα κατά τον έλεγχο στα διόδια της Ελευσίνας (Αθηνών-Κορίνθου) και άλλα 20 στα διόδια των Αφιδνών (Αθηνών-Λαμίας)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαία Αττικής το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις για μετακίνηση στην Αθηνών Κορίνθου και 3 στην Αθηνών-Λαμίας.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού

Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που εξαιρούνται από τα μέτρα. Στις παρακάτω περιπτώσεις, με την επίδειξη των δικαιολογητικών θα μπορέσουμε να «σπάσουμε» τα μπλόκα στα διόδια.

Δείτε αναλυτικά τις εξαιρέσεις και τα δικαιολογητικά:

  • Aπό και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν. Για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται πως στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης, ενώ ο συνολικός χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Για λόγους υγείας, μόνο για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγεία με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης
  • Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ο μετακινούμενος έχει την υποχρέωση να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της σχετικής βεβαίωσης κίνησης ή SMS με κωδικό 5 και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ επίσης ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.