Αισιόδοξα είναι τα νέα από το ECDC, καθώς η Ελλάδα είναι ξανά στο πράσινο χρώμα όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας (κάτω από 4%), ενώ βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη όσον αφορά το testing (με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους).

Την ίδια ώρα στον χάρτη, που δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, καταγράφονται δεδομένα που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας για την περίοδο 15-22 Απριλίου.

Όσον αφορά τα δεδομένα που αποτυπώνονται στον χάρτη και τα οποία αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας βρίσκεται ακόμη στο βαθύ κόκκινο, ενώ στο πορτοκαλί έχει μπει η Ήπειρος.

Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο χάρτης που δείχνει τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό τις τελευταίες 14 μέρες, στον οποίο η Ήπειρος αυτή τη στιγμή είναι στο πορτοκαλί.

Στο πράσινο ο δείκτης θετικότητας

Όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο», καθώς ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4% σε όλη την Επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.