Την χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και πώς ενδέχεται να επηρεάσει την επερχόμενη Πενταμερή στη Γενεύη κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Mε θλίβει η συμπεριφορά και στάση που δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι καλά γνωστή κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η μη επίτευξη λύσης δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης από την Ε/κ αλλά εξαιτίας της Τουρκικής αδιαλλαξίας. Χθες επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο δυνατό τρόπο την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί παλαιότερα ακόμα και από την ίδρυση της Κ.Δ» είπε -σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com- μιλώντας κατά την επίσκεψη σε εταιρεία στον Ψεματισμένο στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγροτικής Πολιτικής.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω προς την δική μας πολιτική ηγεσία είναι να λαμβάνουν όλα όσα εκφράζονται και υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Να σταματήσουν να υπαγορεύουν ότι θα πρέπει  χωρίς διαπραγμάτευση να αποδεχτούμε θέσεις οι οποίες απλά θα γίνουν δεκτές σαν τετελεσμένο χωρίς να πάρουμε οτιδήποτε».

«Αυτό που είναι δική μας επιδίωξη είναι να αποτρέψουμε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζονται, είτε από τον πρόεδρο της Τουρκίας είτε από τον Τσαβούσγλου είτε από ηγέτης της τ/κ κοινότητας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία δυο κρατών δεν έχει θέση. «Η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη κυριαρχίας. Η επιδίωξη δική μας είναι μια λύση μέσα σε παραμέτρους ΟΗΕ, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και τις επιστολές του ΟΗΕ, την ΕΕ και το σύνολο των κρατών που θα μετεξελίξει την ΚΔ σε ένα δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, λειτουργικό που δεν θα είναι προτεκτοράτο της Άγκυρας».