Μια ακόμη καθυστέρηση πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα η παγκόσμια κοινότητα, στο ζήτημα των εμβολίων κατά του πανδημικού ιού.

Αυτή τη φορά, το πρόβλημα αφορά την ταχεία και σε μεγάλες ποσότητες παραγωγή εμβολίων από την αμερικανική Novavax, παρότι το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Μέριλαντ, βρίσκει εμπόδια στην αύξηση της παραγωγής της, επειδή υπάρχει έλλειψη σε μεγάλους αποστειρωμένους πλαστικούς ασκούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των κυττάρων του εμβολίου στους βιολογικούς αντιδραστήρες. Και αυτό παρά την επέκταση της παραγωγής των παρασκευαστριών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι φαρμακευτικές για την προμήθεια των σχετικών υλικών που είναι απαραίτητα στην παρασκευή των εμβολίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Stan Erck δήλωσε στον Observer ότι η έλλειψη σε πλαστικούς ασκούς 2.000 λίτρων, απειλεί την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων. Οι παρασκευάστριες εταιρίες των εμβολίων έχουν βρεθεί σε αναμονή για την προμήθεια αυτών των ασκών, μέχρι και 12 μήνες.

Στα τέλη Μαρτίου, αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωναν στο Reuters ότι η Novavax καθυστερούσε την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια πανδημικών εμβολίων στην Ευρώπη, γιατί πάσχιζε να διασφαλίσει κάποιες πρώτες ύλες.

Η εταιρεία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει την Ευρώπη με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ως το τέλος του 2021, με πρόσθετη δυνατότητα προμήθειας άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. Στο μεταξύ όμως, το πρόβλημα των ελλείψεων, οδήγησε την εταιρεία να μεταθέσει τον στόχο της για διάθεση στην αγορά 150 εκατομμυρίων δόσεων το μήνα από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Εμβολίων της Ινδίας, όπου παράγεται το εμβόλιο της Novavax, δηλωσε ότι οι ασκοί και τα φίλτρα βρίσκονται σε έλλειψη και ότι η επάρκειά τους είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εμβόλιο της Novavax δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, όμως η εταιρεία έχει διασφαλίσει την παραγωγή των εμβολίων της σε 20 μονάδες, σε εννέα χώρες και σε τέσσερις ηπείρους. Στην Ευρώπη, οι παραγωγικές μονάδες βρίσκονται στην Ισπανία, Τσεχία, Ολλανδία και Γερμανία. Όμως η αξιοποίηση των μονάδων αυτών προϋποθέτει τη διασφάλιση των πρώτων υλών.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax Stan Erck, «οι ασκοί των 2.000 λίτρων είναι το μέσο όπου τα κύτταρα καλλιεργούνται. Και στη συνέχεια φιλτράρονται σε φίλτρα που βρίσκονται κι αυτά σε έλλειψη. Είναι η λεπτομέρεια που μετράει».