Ο απολογισμός της πανδημίας στην Ευρώπη ξεπέρασε τους 1 εκατομμύριο θανάτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του ΠΟΥ που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Η κατάσταση παραμένει «σοβαρή» με περίπου 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα την εβδομάδα στην ήπειρο, δήλωσε ο δρ Χανς Κλούγκε του ΠΟΥ σύμφωνα με το Associated Press.

Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις ότι η μετάδοση μπορεί να έχει αρχίσει να επιβραδύνεται σε αρκετές χώρες» και ότι η επίπτωση της ασθένειας (δηλαδή ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων) πέφτει μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει το Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» στη Βαλτιμόρη, μέχρι στιγμής η πανδημία έχει σκοτώσει πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό να έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca «φέρνει αποτέλεσμα»

Ο δρ Κλούγκε ανέφερε πως, χάρη στους εμβολιασμούς, το ποσοστό των θανάτων από Covid-19 μεταξύ των ατόμων άνω των 80 ετών έχει μειωθεί σχεδόν στο 30%, το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.

Αναφερόμενος στα ασυνήθιστα περιστατικά θρόμβωσης που παρατηρήθηκαν μεταξύ ληπτών των εμβολίων της AstraZeneca και της J&J, ο Κλούγκε επισήμανε ότι «για την ώρα, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι πολύ υψηλότερος στους ασθενείς της Covid-19 από ό,τι στους λήπτες του εμβολίου της AstraZeneca.

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό στη μείωση των νοσηλειών και την πρόληψη θανάτων» τόνισε, για να προσθέσει ότι ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει το εμβόλιο για χρήση σε όλους τους ενήλικες.