Να θέσει επί τάπητος όλες τις αξιώσεις της Άγκυρας φαίνεται πως είναι διατεθειμένος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του θα συζητηθούν όλες οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας. «Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα» επεσήμανε στο τουρκικό δίκτυο NTV, παραδεχόμενος πάντως πως «υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα».

«Πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά» πρόσθεσε.

«Σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας»

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια «ικανοποιητική», αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τη στάση της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε για την ένταση όλο αυτό το διάστημα.

«Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Στη συνέχεια, υπήρξε αποκλεισμός της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ και διάφορες χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την ελληνική σε «φιλική ατμόσφαιρα». «Ο διάλογος και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συναντηθούμε με την Ελλάδα». 

Επιφυλακτική η Αθήνα

Από την ελληνική πλευρά υπάρχει επιφύλαξη, δεδομένου ότι μόλις χθες ο Ερντογάν απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, ενώ υπονόησε πως η Αγκυρα σκοπεύει να κάνει έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να θέλει να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, ίσως απευθύνοντας στον κ. Δένδια πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.