Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενόψει της αυριανής επίσκεψης του κ. Δένδια στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Το αυριανό τετ α τετ του κ. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται σε μια στιγμή όπου είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ για την τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου με αλλεπάλληλες επαφές της Αθήνας και της Άγκυρας με τους Λίβυους αξιωματούχους μετά το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ντμπεϊμπά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Ντμπεϊμπά μίλησε για επιβεβαίωση της δέσμευσης των δύο πλευρών στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού σύμφωνου, ενώ την ίδια στιγμή από την Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας ευχαριστούσε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατράνι για την ευθεία τοποθέτησή του για το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν.

Τα βασικά μηνύματα της χτεσινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βεγγάζη -σε συνέχεια αυτής του πρωθυπουργού- συνοψίζουν διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε η τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η Αθήνα ήταν τρία: 1) σε πρώτη φάση να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, 2) εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας στη Λιβύη και στήριξη των προσπαθειών για σταθεροποίηση της χώρας, 3) συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της χώρας. Θερμή ανταπόκριση των Λιβυκών αρχών.

Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ανατολική Λιβύη (Βεγγάζη και  Al Cubbah), η οποία έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, αποσκοπούσε στην εμπέδωση των μηνυμάτων όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και την αποφυγή, σε πρώτη φάση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, και την συνεισφορά στη χώρα για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ανταπόκριση των Λιβυκών αρχών και στα τρία μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετική.

Οι εξελίξεις αυτές βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης νωρίτερα του Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στο υπουργείο Εξωτερικών.