Απασφάλισε ο Ερντογάν, που σε ομιλία του την Κυριακή, υποστήριξε ότι οι πολιτικοί της Δύσης εργαλειοποιούν την «εχθρότητα» κατά του Ισλάμ, καταδεικύονταις την ενόχλησή του από τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος με αφορμή το SofaGate κατά την επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην Άγκυρα, χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Τουρκίας «δικτάτορα».

«Η εχθρότητα κατά του Ισλάμ έχει μετατραπεί σε ένα όργανο των πολιτικών της Δύσης για να καλύψουν την αποτυχία τους και την ανικανότητά τους. Οι πολιτικοί που αποτυγχάνουν στην εξωτερική πολιτική, στριμώχνονται στο εσωτερικό και βάζουν τον προσωπικό τους ανταγωνισμό μπροστά από το καθήκον τους, επιτιθέμενοι προσωπικά σε εμένα και στους Μουσουλμάνους», ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα δήλωσε βέβαιος ότι η Τουρκία θα λάβει στο μέλλον τη θέση που της αξίζει στην ΕΕ, αναφέροντας ότι «αυτή η κατάσταση μας γεμίζει ελπίδα, αλλά αποτελεί εφιάλτη για τους άλλους, που προσπαθούν να περιορίσουν τους Τούρκους της Ευρώπης μέσα σε στενά πλαίσια, δεν δέχονται την ενίσχυση της τουρκικής διασποράς».

«Παγώνει» την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων;

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο,  η Αγκυρα αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε «αντίποινα» για τις δηλώσεις Ντράγκι.

Παράλληλα, όπως γράφει η La Repubblica, «προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν σε άλλες δυο ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, που κατέχει ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.