«Βράζει» ο χώρος της ενόργανης γυμναστικής μετά τις καταγγελίες 22 καταξιωμένων αθλητριών και αθλητών για σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία καθώς και σεξουαλική παρενόχληση.

Με επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, οι αθλητές ζητούν την παρέμβαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ώστε να εξυγιανθεί το άθλημα τους και «να βγει από τη σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης».

Σύμφωνα με την «ΕΦ.ΣΥΝ», η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται ξεκινά από το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, εφόσον οι αθλητές αγωνίζονταν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ωστόσο οι αθλητές χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό κοινό μυστικό τις προπονητικές μεθόδους που «έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Για το θέμα αυτό μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η ολυμπιονίκης, Ειρήνη Αϊνδίλη και ο δικηγόρος των αθλητών και αθλητριών της ενόργανης, Αλέξανδρος Αδαμίδης.

Σύμφωνα με την κ. Αϊνδίλη, η γραμμή της Ομοσπονδίας είναι αυτοί οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από τους αγωνιστικούς χώρους.

Από την πλευρά του, ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι, αν κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ακόμα στο αθλητικό στερέωμα, πρέπει να παραιτηθούν.

Όπως είπε, οι καταγγελίες ξεκίνησαν από 22 αθλητές και αθλήτριες και σήμερα έχουν αυξηθεί στον αριθμό, όχι μόνο από την ενόργανη, αλλά και από τη ρυθμική γυμναστική. Ακόμα, αθλητές και αθλήτριες από χώρες της ΕΕ καταγγέλλουν το συμβάν.

Εξήγησε πως πρόκειται για περιστατικά τη χρονική περίοδο μεταξύ 1985 και 2010 και αφορούν πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας από πρώην προπονητές και προπονήτριες.

Τόνισε ότι οι καταγγελίες των αθλητών και αθλητριών γίνονται για την αγάπη του στο άθλημα της γυμναστικής και το αγώνισμα της ενόργανης και δεν αφορούν το σύνολο των προπονητών και προπονητριών.

Να αλλάξει το πλαίσιο επιλογής και αξιολόγησης προπονητών

Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο επιλογής και αξιολόγησης προπονητών που ασχολούνται με μικρά παιδιά κυρίως στον πρωταθλητισμό και πρόσθεσε πως υπάρχει προκαταρκτική εξέταση κατά την οποία θα εξεταστεί αν κάποια από τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Με τη σειρά της, η κ. Αϊνδίλη υπογράμμισε το χρέος της Ομοσπονδίας να αγκαλιάσει όλους αυτούς τους πρώην αθλητές και τις αθλήτριες και πως πρέπει να γνωρίζει τα ονόματα των προπονητών και προπονητριών για να διαπιστώσει αν βρίσκονται ακόμα στους αγωνιστικούς χώρους.

Πώς φτάσαμε στην επιστολή με τις καταγγελίες

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των όσων είχαν βιώσει εδώ και χρόνια αθλήτριες και αθλητές ήταν, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» μια συνομιλία ενός γκρουπ στο messenger του facebook στην οποία αποκαλύφθηκε ένα περιστατικό σωματικής βίας σε αθλήτρια από προπονητή.

Μάλιστα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργοπούλου, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου.