Μεγάλο όγκο στρατιωτικών δυνάμεων συγκεντρώνει η Ρωσία στον Αρκτικό Κύκλο, όπου δοκιμάζει τα νέα της οπλικά συστήματα σε μια περιοχή που προσφάτως καθάρισε από πάγους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή φέρεται να στοχεύει στη διασφάλιση των βόρειων ακτών της, στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, αλλά και στην προσπάθεια διάνοιξης θαλάσσιας εμπορικής οδού από την Ασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται ρωσική δοκιμαστική βολή από την ρωσική ακτογραμμή του πυραύλου Όνυξ, που στόχο έχει αντίπαλα πολεμικά πλοία. Το βίντεο προέρχεται από το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης.

Το ρεπορτάζ του CNN τονίζει ιδιαιτέρως τις ανησυχίες που εκφράζουν Δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί στα οπλικά συστήματα, σχετικά με ένα νέο ρωσικό «υπερόπλο», την τορπίλη Ποσειδών 2Μ39, που δοκιμάζεται εκεί.

Η ανάπτυξη αυτού του όπλου προχωρεί ταχέως και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητά τακτικά ενημέρωση για την πρόοδό του, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η τορπίλη έχει ώθηση από πυρηνικό αντιδραστήρα και οι ειδικοί που τη σχεδίασαν στοχεύουν στην παράκαμψη των αντίπαλων αμυντικών συστημάτων στο βυθό της θάλασσας.

Αξιωματούχοι στην Ρωσία αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τορπίλη φέρει κεφαλή, που προκαλεί ραδιενεργά κύματα και καθιστά ακατοίκητη για δεκαετίες την περιοχή που θα χτυπήσει.

Οι εικόνες που μετέδωσε το CNN, από την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar, καταδεικνύουν σαφή αύξηση της συγκέντρωσης και δραστηριότητας στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην αρκτική ακτογραμμή της χώρας, όπου καταγράφονται και υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, πιθανόν για τον Ποσειδώνα ή και άλλα όπλα υψηλής τεχνολογίας.