«Ανάσα» αναμένεται να πάρουν από αύριο Δευτέρα, μετά από καιρό οι έμποροι καθώς, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τρεις περιοχές όπου εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις.

Η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, να μείνουν κλειστά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, και Κοζάνη, έχει προκαλέσει οργή στον εμπορικό κόσμο και πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν πως δεν θα πειθαρχήσουν.

Το «όχι» στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές οφείλεται σε δύο κρίσιμους επιδημιολογικούς παράγοντες: στην αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και την «εκτόξευση» των νοσηλειών.

Η απόφαση να μην ανοίξει εκεί το λιανεμπόριο, ελήφθη στο παρά πέντε ( το βράδυ της Παρασκευής), ενώ οι έμποροι είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Στην κυβέρνηση απεύχονται να χρειαστεί να επιβάλλουν πρόστιμα σε εμπόρους που θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους παρά την απαγόρευση, γι αυτό και επιδιώκουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να πείσουν τον εμπορικό κόσμο των τριών αυτών περιοχών να κάνει λίγη ακόμη υπομονή.

Τα «κάστανα από την φωτιά» καλούνται να βγάλουν τρεις υπουργοί, που θα μεταβούν σε αυτές τις τρεις περιοχές, με απόφαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να συζητήσουν με τοπικούς παράγοντες τι πήγε λάθος στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κοροναϊού και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ούτως ώστε το επόμενο διάστημα να ανοίξουν και εκεί σταδιακά οι δραστηριότητες.

Στην Πάτρα ο Πέτσας – Κινητοποιήσεις από τους εμπόρους

Για «άνευ προηγουμένου εμπαιγμό» κάνουν λόγο οι έμποροι της Πάτρας, ο σύλλογος των οποίων μετά από έκτατη σύσκεψη αποφάσισε να μην πειθαρχήσει στην απαγόρευση του ανοίγματος των καταστημάτων.

Οι έμποροι στην Πάτρα, όπως αναφέρει το tempo24.gr, αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους αλλά χωρίς προσωπικό, για να μην θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενούς τους. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας αποφασίστηκε επίσης μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα οπότε και θα επισκεφθεί την πόλη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας θα μεταβεί στο Δημαρχείο όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη, ενώ στην συνέχεια θα παραβρεθεί σε συνάντηση φορέων στο Επιμελητήριο Αχαϊας.

«Απαιτούμε, δεν επαιτούμε»

Θα γίνει μάρτυρας συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από τους εμπόρους, που μιλούν για εμπαιγμό και εξευτελισμό. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου τους:

«Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με μία αιφνιδιαστική ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση αναιρέθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη που μόλις την Τετάρτη είχε αναγγελθεί.

Ο Εμπορικός κόσμος βιώνει έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό και εξευτελισμό. Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. Πληρώνει όμως βαρύ τίμημα με την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.

-Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο να πάρουν σαφή θέση για να μην επιτραπεί η μετατροπή της Πάτρας σε νεκρή πόλη.

-Ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση για το διάστημα που έχουμε παραμείνει κλειστοί, αποζημίωση για αδιάθετα εμπορεύματα και για την μείωση του τζίρου το 2020.

-Ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

-Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε μαζική κινητοποίηση τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα την Κυριακή 4/4

στις 9:00 π.μ. έξω από το Δημαρχείο

στις 10:00 π.μ .έξω από το Επιμελητήριο

-Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.

Ως εδώ, έχουμε φωνή!

Η Πάτρα ΑΠΑΙΤΕΙ δεν επαιτεί!

Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!»

Σφοδρές αντιδράσεις και στη Θεσσαλονίκη

Οργισμένες είναι και οι αντιδράσεις των εμπόρων της Θεσσαλονίκη, όπου ο εμπορικός σύλλογος,  καλεί την κυβέρνηση να πάρει  πίσω την απόφαση. Οι καταστηματάρχες της Πολίχνης ειδικότερα επιμένουν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Ο δε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη της απόφασης στην επιτροπή.

Ο σύλλογος απέστειλε επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία».

Μετά από εξάωρη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των εμπόρων δηλώνουν αιφνιδιασμό καθώς τις προηγούμενες ημέρες, η ανακοίνωση του ανοίγματος της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο εμπορικός κόσμος «δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση. Σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, καταλήγοντας ότι το λιανεμπόριο «δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων».

Έμποροι Κοζάνης: «Αν ψάνχετε για εξιλαστήριο θύμα, το βρήκατε»

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι έμποροι της Κοζάνης, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί εις βάρος τους διάκριση, όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε – κλείσε, Προσοχή – Ανάπαυση!!

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Αν δεν κλείσουν τα πάντα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Το σωστό και δίκαιο αυτό δεν είναι; Αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τότε πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, στο σεβασμό του συνανθρώπου μας, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να λειτουργήσει και εδώ όπως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες!

Πλέον η απελπισία μας είναι τεράστια μιας και βλέπουμε να μην έχουμε την οικονομική βοήθεια για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά ούτε και τη βοήθεια ρευστότητας που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας για να διατηρήσουμε τα καταστήματά ανοιχτά και με εμπορεύματα. Απαιτούμε εκτός όλων των άλλων που κατατίθενται εδώ και ένα χρόνο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να περιέχει αλγόριθμο που να διπλασιάζει τα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας ενότητας και επιτέλους να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται αμείωτη!»