Κρίσιμο χαρακτήρισε το επόμενο δίμηνο ο πρωθυπουργός και μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις που έχουν στόχο την εκτόνωση των πολιτών από την κούραση των περιορισμών.

Δεν επιτρέπονται φαινόμενα συνωστισμού

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα. Πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα μέτρα χαλάρωσης ορισμένων περιορισμών τα οποία ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποτέλεσαν «μαζικό φαινόμενο» οι μικρές παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων το τελευταίο διάστημα που έκαναν και πιο δύσκολη την επιτήρηση των περιοριστικών μέτρων.

«Κουρασμένοι είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης όχι μόνο οι πολίτες» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι τα τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας προειδοποίησε ότι αν δεν τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα τότε οι περιορισμοί που ήρθησαν θα επανέλθουν.

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «από την στιγμή που επιτρέπουμε διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν επιτρέπονται φαινόμενα συνωστισμού».

«Αν διαπιστώσουμε υπερβολικούς συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν» εξήγησε, ενώ μίλησε για στοχευμένη στήριξη κλάδων της οικονομίας που έπληξε η υγειονομική κρίση, η οποία θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 40 δισ. ευρώ.

Αδικεί τη χώρα η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ως τώρα διαχείριση λέγοντας ότι σε ότι αφορά τους θανάτους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση για τις απώλειες. «Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε 8 χιλιάδες ακόμα νεκρούς. Μια κωμόπολη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι στην πέμπτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς τον εμβολιασμό των δύο δόσεων και αντίστοιχα ως προς τη μία δόση.

Για τα τεστ ο πρωθπουργός είπε ότι βρισκόμαστε σε λίγο καλύτερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Γίνονται πολλά περισσότερα τεστ σε σχέση με πριν από δυο μήνες. Παραπάνω από τα δύο στα τρία τεστ που έχουν γίνει είναι δωρεάν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τα self test ως επικουρικό εργαλείο που δεν υποκαθιστά τα rapid και τα μοριακά τεστ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας όπου «η χώρα μας έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη με 6,6%».

«Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη» ήταν το συμπέρασμα που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι παρά τα λάθη, «είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση».

Συνθέσεις και όχι πολεμικό κλίμα

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε συνθέσεις από την αντιπολίτευση και όχι όπως είπε «πολεμικό κλίμα», ενώ άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι για τα εμβόλια «απέτυχε στην έγκαιρη παράδοση των αναγκαίων ποσοτήτων» ενώ χαρακτήρισε «απελπιστικά αργούς στην Ευρώπη» τους ρυθμούς εμβολιασμού λέγοντας ότι «αυτό δεν οφείλεται στα κράτη μέλη. Η Ελλάδα αν είχε διπλάσια ή τριπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα τα έκανε».

«Θεωρώ μικρότητα να μην τυγχάνει αναγνώρισης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή η διαδικασία «Ελευθερία» που δουλεύει υποδειγματικά.