Είναι αντιφατικό να μιλάμε για άνοιγμα αγοράς, μετά από αυτά τα δεδομένα σε κρούσματα και διασωληνωμένους, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως σημείωσε στον ΑΝΤ1, «δεν πρέπει να προδικάζουμε το τι θα πούμε εμείς στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων», εξηγώντας ότι η κυβέρνηση προτείνει πιθανή άρση των μέτρων, η Επιτροπή εισηγείται και η Κυβέρνηση αποφασίζει, όπως ο γιατρός προτείνει θεραπεία και ο ασθενής αποφασίζει αν θα την ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να ανοίξει με πλήρη ασφάλεια, συμπληρώνοντας και απαντώντας στη σχετική κριτική ότι αν δεν υπήρχε το lockdown, θα είχαμε ζήσει τον «Αρμαγεδδώνα» της Πορτογαλίας και της Αγγλίας.

«Δεν είναι σωστό να λέμε ότι δεν απέδωσαν τα μέτρα. Αν είχαμε και πλήρη εφαρμογή των μέτρων, θα είχαμε και άλλη, διαφορετική εικόνα».

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε σε όσους κάνουν λόγο για λανθασμένα περιοριστικά μέτρα ότι στο διάστημα που προηγήθηκε υπήρξαν και πανηγύρια και συγκεντρώσεις.

«Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι οποιαδήποτε έναρξη δραστηριότητας, δεν θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό, ανάλογα με την δραστηριότητα και τον τρόπο που θα ασκηθεί, θα συμβάλει στην διασπορά της νόσου. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο και αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Το λιανεμπόριο, εφόσον ασκηθεί με όρους που δεν θα δημιουργήσουν λαοθάλασσες στους εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσε να ανοίξει, δεδομένου και ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσει το εμπόριο».

Αναφορικά με τον θάνατο της γυναίκας στο Ίλιον, λίγη ώρα αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι ο ίδιος δικαιολογεί τις ανησυχίες των πολιτών, λέγοντας ωστόσο ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι εκείνη που θα πρέπει να αποφανθεί και να πάρει τις όποιες αποφάσεις, λέγοντας πάντως ότι μέλος της οικογένειας του εμβολιάστηκε προ δύο ημερών με το εν λόγω σκεύασμα.