Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είδε την μπάλα να περνάει ξεκάθαρα τη γραμμή στο ματς με τη Σερβία. Μα δεν την είδε ούτε ο βοηθός, ούτε ο διαιτητής. Ο Πορτογάλος έγινε έξαλλος, πέταξε το περιβραχιόνιο και αποχώρησε από το γήπεδο πριν το ματς τελειώσει. Και ναι αυτό ήταν το μεγαλύτερο διαιτητικό λάθος που συνέβη στο ξεκίνημα της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2022. Και ναι βλέποντας το όλοι είπαμε ενστικτωδώς. «Μα που είναι το VAR; Που είναι η τεχνολογία γραμμής;».

Πουθενά δεν ήταν. Ούτε στο Βελιγράδι. Ούτε στη Γρανάδα το βράδυ που οι Ισπανοί φώναζαν πως δεν είναι πέναλτι του Μαρτίνεθ πάνω στον Μασούρα (που είναι). Ούτε στην Ολλανδία, ούτε στην Αγγλία, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ιταλία, ούτε στη Γαλλία. Τα προκριματικά του Μουντιάλ διεξάγονται – και θα διεξάγονται – δίχως VAR και goal line technology με απόφαση της FIFA.

Ακούγεται περίεργο. Και είναι. Διότι εδώ μιλάμε για αγώνες που κρίνουν κοτζάμ προκρίσεις στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου. Μιλάμε για φάσεις που μπορεί να στείλουν μια χώρα στο Μουντιάλ ή στο… σπίτι της. Έχει δίκιο ο Κριστιάνο και ο κάθε Κριστιάνο να γίνεται έξαλλος όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, σε ένα ποδόσφαιρο που ζει πια στην εποχή του VAR.

Γιατί η FIFA αποφάσισε να μην υπάρχει το VAR και η τεχνολογία γραμμής; Διότι ήθελε μια κοινή γραμμή σε όλα τα παιχνίδια. Από τη στιγμή που αρκετά στάδια χωρών που συμμετέχουν στα προκριματικά δεν έχουν εξοπλιστεί με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έκρινε πως θα ήταν άδικο σε ορισμένα γήπεδα να υπάρχει και σε άλλα όχι.

Και δεν ισχύει μονάχα για την Ευρώπη. Συμβαίνει στα προκριματικά όλου του κόσμου. Τα στελέχη της FIFA αποφάσισαν να μην υπάρχει VAR και Goal Line Technology από άκρη σ’ άκρη της ποδοσφαιρικής γης στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ίσως στο μέλλον να συμβεί. Αλλά τώρα ήταν ξεκάθαροι.

Ακόμα και όταν η UEFA πρότεινε στη FIFA να γίνουν τα ευρωπαϊκά προκριματικά με VAR, καθώς θα μπορούσε να μεριμνήσει να έχουν όλα τα γήπεδά της, έπεσε στο κενό. Και λόγω της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, αλλά και λόγω του κορωνοϊού που έφερε πίσω πολλά απ’ τα σχέδια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, όπως το να χρησιμοποιούσε VAR στους ομίλους του Europa League.

Τι θα γίνει στο μέλλον; Παραμένει άγνωστο. Μέχρι να εμφανιστεί, όμως, το VAR και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει μάλλον να συνηθίσουμε εικόνες σαν αυτή του έξαλλου Κριστιάνο Ρονάλντο.