Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από το Παλέρμο της Ιταλίας, που θυμίζουν τις τραγικές εικόνες του Ιουλίου αλλά και της αρχής του ξεσπάσματος της πανδημίας στη γειτονική χώρα.

Εκατοντάδες νεκροί -πολλοί εξ αυτών από κοροναϊό, εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στα φέρετρα σε ειδικό χώρο, καθώς τα νεκροταφεία της περιοχής είναι πλέον γεμάτα και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το κρεματόριο της περιοχής, το οποίο είναι παλιό.

Η κατάσταση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τον Ιανουάριο, οπότε είχε αποκαλυφθεί ότι περίπου 700 φέρετρα που ήταν άταφα και στεγασμένα σε προσωρινές εφελκυστικές δομές στο νεκροταφείο Rotoli. Ο Δήμαρχος του Παλέρμο, κ. Leoluca Orlando, είχε επέμβει τότε, απομακρύνοντας τον αρμόδιο δημοτικό σύμβουλο και είχε εκφραστεί θετικά σχετικά με την έκβαση του προβλήματος.

Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα,  το πρόβλημα,  όχι μόνο δεν βρήκε λύση, αντίθετα, βρίσκεται σε περαιτέρω επιδείνωση, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, με τα άταφα φέρετρα να έχουν ξεπεράσει τα 800 σε συνολικό αριθμό, όπως προέκυψε από βίντεο του δημοτικού συμβούλου της Lega κ. Igor Gelarda, ο οποίος και καταγγέλει το γεγονός.

La mia denuncia sulla vergogna al cimitero dei Rotoli, 800 bare ancora a deposito, ripreso oggi anche dal Corriere della…

Δημοσιεύτηκε από Igor Gelarda στις Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πόλη του Παλέρμο αντιμετωπίζει αυτή την κρίση. Η εφημερίδα Corriere della Sera τονίζει πως τα τελευταία χρόνια ο εισαγγελέας άνοιξε έξι έρευνες για την διαχείριση των νεκροταφείων, με τις σχετικές συλλήψεις και κατηγορητήρια.

Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως τα φέρετρα θα παραμείνουν στις προσωρινές εφελκυστικές δομές για πολύ καιρό ακόμα, ενώ οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο κίνδυνος ενός υγειονομικού κινδύνου παραμονεύει στη γωνία.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις που είχαν συζητηθεί μέχρι πρότινος υπήρξε αυτή της χρήσης του παλαιού αποτεφρωτηρίου, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν νέα.

Τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας του νέου αποτεφρωτηρίου, αλλά και σε αυτό το μέτωπο οι εξελίξεις δεν φαίνονται θετικές, αφού σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Gelarda δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η σύνδεσή του με το δίκτυο αποχέτευσης.

Η λύση δεν φαίνεται απλή αλλά και ούτε βραχυπρόθεσμη. Οι πολίτες που έχουν την οικονομική ευχέρεια αναγκάζονται να μεταφέρουν τα φέρετρα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλες περιφέρειες, και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης του θέματος.