Παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για νέα εμπλοκή στην υπόθεση αποκόλλησης του γιγάντιου πλοίου «Ever Given» από τη Διώρυγα του Σουέζ, ο υπεύθυνος της Αρχής του Καναλιού με δήλωσή του φαίνεται πως δίνει τέλος στο θρίλερ των επτά ημερών.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο ίδιος επιβεβαίωσε πως τo πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «απελευθερώθηκε» και η κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- είδε το πλοίο να κινείται πλέον κανονικά, ενώ η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που το δείχνουν τοποθετημένο στο κέντρο του Καναλιού.

Σύμφωνα με την αρχή της Διώρυγας, το πλοίο είχε νωρίτερα αποκολληθεί μερικώς, εγείροντας ελπίδες ότι το πολυσύχναστο πέρασμα θα απελευθερωθεί και πάλι, προκειμένου να διέλθουν τα πλοία που βρίσκονται σε αναμονή.

Το πλοίο, που έχει μήκος 400 μέτρα, σφήνωσε διαγωνίως στη μέση ενός νότιου τμήματος της Διώρυγας εξαιτίας ισχυρών ανέμων την περασμένη Τρίτη, διακόπτοντας την κίνηση των πλοίων στο συντομότερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, η κίνηση των πλοίων θα αποκατασταθεί όταν το «Ever Given» κατευθυνθεί προς ένα πλατύτερο μέρος της Διώρυγας. Πάντως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αρχής Οσάμα Ράμπι, είναι πιθανό να χρειαστούν δυόμισι με τρεις ημέρες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Διώρυγα.

Σε χώρο αναμονής

Η κίνηση θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα μόλις το πλοίο μετακινηθεί σε χώρο αναμονής σε πιο ανοιχτό τμήμα του καναλιού, δήλωσε η αρχή. Συνολικά 367 πλοία περιμένουν να περάσουν.

«Δεν θα σπαταλήσουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο» δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής του καναλιού του Σουέζ.

Βίντεο – ντοκουμέντο από την αποκόλληση

Νωρίτερα το πρωί, τα ρυμουλκά κατάφεραν να επαναφέρουν κατά 80% σε σωστή θέση το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οπως είπε ο Οσάμα Ράμπια, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, η πρύμνη του σκάφος «απομακρύνθηκε κατά 102 μέτρα από την όχθη ενώ απείχε τέσσερα μόλις μέτρα». Πρόσθεσε, δε, ότι το πλοίο άρχισε «με επιτυχία» να πλέει ξανά.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζουν το πρυμναίο τμήμα του σκάφους να έχει στρίψει.