Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του κοροναϊού, αφού δείχνουν πόσο άλλαξε η στάση της αστυνομίας μετά τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ», μετά από το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, οι αστυνομικοί αποφεύγουν να κόψουν πολλές κλήσεις για τον Covid-19.

Μάλιστα, οι κλήσεις για τη μη τήρηση των μέτρων έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60% – 80% με τις αρχές Μαρτίου ή τον Φεβρουάριο.

Οι αστυνομικές Αρχές, για να μην κατηγορηθούν για βιαιοπραγίες, έχουν φτάσει στο αντίθετο άκρο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική, προ του περιστατικού της Νέας Σμύρνης, κόβονταν καθημερινά 300 – 420 κλήσεις για μετακινήσεις, ενώ μετά το περιστατικό, οι αριθμοί μειώθηκαν σε 120 – 150 κάθε μέρα.

Χθες, κόπηκαν 90 κλήσεις στην Αττική για παραβάσεις σχετικά με τις μετακινήσεις και 22 για μη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν δοθεί κεντρικές εντολές για τη συρρίκνωση των ελέγχων και για μεγαλύτερη ανοχή.

Επιπλέον, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει προωθήσει δομικές αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας ΔΡΑΣΗ, με την τοποθέτηση 10 νέων αξιωματικών μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει περιορισμένη εποπτεία, με αποτέλεσμα τα κρούσματα βίας που αναδείχθηκαν.