Αναπαράγοντας ένα tweet της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν από την παρουσίαση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη προχωρά με την ελληνική πρόταση και το πιστοποιητικό είναι σε καλό δρόμο για να εφαρμοστεί.

Διευκολύνει την κυκλοφορία και ενισχύει τον τουρισμό

Σε δικό του tweet στα αγγλικά ο πρωθυπουργός έγραψε:

«Η Ευρώπη προχωρά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εφαρμοστεί. Αυτή είναι μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν».

Νομικά δεσμευτικό εργαλείο

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για την υγειονομική κατάσταση των Ευρωπαίων είναι «το κλειδί της κινητικότητας», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ενόψει της σημερινής παρουσίασής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς, δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

«Δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, αλλά πρόταση για Κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση» σημείωσε ο κ. Σχοινάς.