Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, αναφορικά με τον προβληματισμό των πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca, την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις μιας μερικής άρσης των μέτρων.

«Τα φάρμακα και τα εμβόλια δεν είναι αγαθά. Είναι προϊόντα που πρέπει να έχουν κανονική άδεια. Κανένα εμβόλιο δεν έχει κανονική άδεια. Η σύνθεση των εμβολίων είναι γνωστή και θεωρείται ασφαλής με επιστημονικά κριτήρια. Δεν έχουν εμφανίσει στις κλινικές μελέτες ιδιαίτερες ή πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τα δεδομένα είναι καλά. Τα εμβόλια δεν εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους στις ανεπιθύμητες παρενέργειες, και αυτή η παρενέργεια που έχει εμφανιστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca έχει εμφανιστεί και με τα υπόλοιπα εμβόλια. Κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν από τον κοροναϊό, και κινδυνεύουν πιο πολύ από τον κοροναϊό, από ό,τι από το εμβόλιο. Με το εμβόλιο υπάρχει τρόπος διαχείρισης του κινδύνου. Όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και ανησυχούν πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους», είπε ο κ. Κούβελας αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι το μοναδικό μη αμερικανικής παραγωγής εμβόλιο, κοστίζει 2-3 ευρώ, και η Αμερική δεν το έχει σταματήσει. Μπορεί να είναι και θέμα συμφερόντων αυτό που γίνεται, δεν μπορώ να το ξέρω», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το Πάσχα. Υπάρχει μια τάση στην καμπύλη αυξητική αυτή τη στιγμή, κάτι που δείχνει ότι θα γίνει πιο έντονη η πίεση στο σύστημα της υγείας. Πρέπει η πολιτεία να αρχίσει να συζητά για το πόσες δόσεις θεραπευτικών αντισωμάτων θα φέρει, και να δομήσουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», τόνισε ο κ. Κούβελας.

Σχολιάζοντας την επικείμενη μερική άρση των μέτρων, ο ίδιος είπε ότι «Τα προβλήματα είναι τεράστια. Έχω να δω φοιτητές ζωντανά πάνω από ένα χρόνο. Αυτά τα παιδιά που χάνουν μαθήματα, θα είναι το ίδιο καλοί γιατροί με τους υπόλοιπους που έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε ασθενείς; Πρέπει να ανοίξει το εκπαιδευτικό σύστημα, να δουν τι γίνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και να πάρουν σοβαρά μέτρα. Εγώ θα άφηνα τα σούπερ μάρκετ ανοιχτά όλο το 24ωρο. Δίνουμε επιδόματα σε ανθρώπους για να κάθονται. Ας τους επιδοτήσουμε να δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ που να είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο».

«Η καταστροφή του lockdown είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Στοχευμένα μέτρα δεν παίρνουμε, πρωτοβάθμια δεν κάνουμε, φάρμακα δεν εισάγουμε, και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με lockdown. Βεβαίως και υπάρχουν φάρμακα για τον κορωνοϊό. Έχει αδειοδοτηθεί μονοκλωνικό αντίσωμα που κάνουν ίαση σε 24 ώρες. Στην ομάδα του φαρμάκου δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Θα έπρεπε να έχουν έρθει στην Ελλάδα από χτες», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κούβελας.