Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αποκλείεται» να προσφύγει δικαστικά κατά της AstraZeneca, δήλωσε την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, κάνοντας λόγο για «αθέτηση του συμβολαίου» λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων Covid-29 στην ΕΕ.

«Υπάρχουν χωρίς αμφιβολία συμβατικές παραβιάσεις και η Ευρώπη δεν θα παίξει σε ένα σχήμα… σαν τα Αρκουδάκια της Αγάπης που θα δίνει χρήματα και δεν θα περιμένει τίποτε σε αντάλλαγμα» δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο Radio Classique.

«Θα υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας», είπε. «Μπορεί να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές. Δεν αποκλείεται» απείλησε.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε το Σάββατο νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Μπον επισήμανε πάντως πως «πριν από τις δικαστικές προσφυγές, υπάρχει η πολιτική πίεση, ή ακόμη η πίεση του διοικητικού συμβουλίου εσωτερικά στην εταιρεία».

«Αν χρειασθεί να γίνουν δικαστικές προσφυγές θα τις κάνουμε, αλλά παίρνει χρόνο. Σήμερα το επείγον είναι η παραγωγή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πάγωμα της χρήσης του εμβολίου της Astra λέγοντας ότι ενεργεί στο πλαίσιο «ευρωπαϊκής στρατηγικής». Αιτία της προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών στη Γαλλία και άλλες χώρες είναι ένας μικρός αριθμός περιστατικών θρόμβωσης, τα οποία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν δείχνουν να σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ο Μπον ευχήθηκε το εμβόλιο να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και πάλι, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι πολλά ακόμα εμβόλια βρίσκονται σε χρήση και ότι το εμβόλιο της AstraZeneca «δεν είναι το άλφα και το ωμέγα της εκστρατείας εμβολιασμού».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραγάγει 2 έως 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που θα την καταστήσει πρώτη παραγωγό εμβολίων στον κόσμο μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP