«Όλους τους στραβούς δρόμους που υπήρχαν, τους έχουμε ήδη πάρει» αποφαινόταν πριν 21 χρόνια η Μαλβίνα Κάραλη με το βιτριολικό χιούμορ της, σε μια συζήτηση ποταμό με τον Νίκο Μαστοράκη, που προέκυψε εντελώς τυχαία, αφού πήγε για επίσκεψη και απλώς μπήκε στο στούντιο του Radio Gold μένοντας πέντε ώρες μπροστά στο μικρόφωνο.

Ο αναρχικός, αφοριστικός λόγος της Μαλβίνας Κάραλη, που δεν χαριζόταν σε κανέναν απαξιώνοντας πολιτικούς και πολιτικές και σαρκάζοντας τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, παραμένει τόσα χρόνια μετά επίκαιρος.

Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να είχε γίνει χθες, δυστυχώς τα ονόματα άλλαξαν, οι στρεβλώσεις έμειναν ίδιες, λέει ο Νίκος Μαστοράκης που θα μοιραστεί το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο από το αρχείο του με τους ακροατές του radiogold.com, την προσεχή Κυριακή στις 14:00.

Χωρίς καμία προετοιμασία

Για το πώς προέκυψε αυτή η ενδιαφέρουσα συζήτηση στα ερτζιανά μιλά ο Νίκος Μαστοράκης στο newsit.gr. «Η Μαλβίνα είχε έρθει στο γραφείο, μου, στις 27 Αυγούστου 2000, μαζί με την Αθηναΐδα Νέγκα που ήταν προστατευόμενή της, κυρίως για να χαζέψει παιχνίδια, αυτοκινητάκια κλπ που το Radio Gold ήταν γεμάτο.»

» Χωρίς καμιά προετοιμασία, για πλάκα μπήκαμε στο στούντιο για λίγο και μείναμε 5 ώρες! Παίξαμε μαζί τραγούδια αλλά στη συζήτηση και στα σχόλια, βγήκε όλο το αφοριστικό, αναρχικό του λόγου της, αλογόκριτο φυσικά, καθώς και απαξιωτικό για την πολιτική και τους πολιτικούς αλλά και βαθύτατα σαρκαστικό κατά της κοινωνίας.»

» Οι πέντε αυτές ώρες θα μπορούσαν να έχουν μαγνητοφωνηθεί χθες, τόσο επίκαιρα είναι τα βιτριολικά σχόλια της Μαλβίνας που ήρθαν και κούμπωσαν πάνω στα δικά μου. Ακόμη κι εκεί που διαφωνούμε και πλακωνόμαστε, υπάρχει μια βάση κοινής άποψης. Το 2000, δηλαδή στον πρώτο χρόνο του νέου millennium, μπορούσες ακόμη να πεις τη λέξη “χοντρή” χωρίς να χαρακτηριστείς σεξιστής.»

» H Μαλβίνα χρησιμοποίησε το δικό της λεξιλόγιο που σήμερα θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών από “MeToo”, και “αλληλέγγυους” και γενικά θα ταρακουνούσε πολλές κατηγορίες εύθικτων πολιτών. Από τα εξωφρενικά που λέει (η Μαλβίνα δεν σεβάστηκε ποτέ τον ανόητο όρο “politically correct”) ελάχιστα ξεπεράστηκαν στα 21 χρόνια που πέρασαν, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα σφαλμάτων και στρεβλώσεων».

Τα ονόματα άλλαξαν, οι στρεβλώσεις έμειναν ίδιες, προσθέτει ο κ. Μαστοράκης. «Ενδεικτικά θα πω ότι μιλάμε περί “Εκκλησίας” και τις καταδίκες της για ομοφυλόφιλους. Αποκαλύπτουμε ποιος (και όχι ποια) κρύβεται πίσω από το σατιρικό κωδικό “Μπέμπα Μπλανς” (που συζητήθηκε πολύ από τα κείμενα του Στάθη στα “Νέα”.)»

» Η Μαλβίνα αναλύει τις απόψεις της περί ανδρικών γεννητικών οργάνων, ενώ αποφαίνεται πως »Όλους τους στραβούς δρόμους που υπήρχαν, τους έχουμε ήδη πάρει», ομολογώντας ότι είχε επαφές με τρομοκράτες με τη φράση »εγώ αν ήθελα τρομοκράτη, μπορούσα να τον έχω», τονίζοντας πως »Όχι, δεν είμαι σε καμιά λίστα της 17Ν, αλλά έχω υπάρξει σε χειρότερες λίστες»!»

» Όταν μάλιστα τη ρωτώ αν την μειώνει το γεγονός ότι στη λίστα της 17Ν υπάρχουν ο Τέρενς Κουίκ και η Έλλη Στάη, η Μαλβίνα απαντά με δήθεν αφέλεια »Μήπως έχουν πληρώσει για να μπουν;»»

» Ανάμεσα στα άλλα σπαρταριστά, είναι και η ανάλυσή της για τη »μυρωδιά του Έλληνα, αυτό που νιώθεις όταν μπαίνεις πρωί σε λεωφορείο».»

» Το γενικό κλίμα της συζήτησης είναι χιουμοριστικό αλλά βαθύτατα σαρκαστικό και πλαισιώνεται από classic rock και τηλεφωνήματα ακροατών».

Άνθρωποι που τους αξίζει να τους θυμόμαστε

Στην ερώτηση γιατί μετά από 21 χρόνια αποφάσισε να ξαναμεταδώσει την ραδιοφωνική αυτή συνάντηση, ο Νίκος Μαστοράκης απαντά «γιατί κάθε τέτοια επανάληψη, κρατά ζωντανή τη μνήμη ανθρώπων που τους αξίζει να τους θυμόμαστε. Κι ένα πρόσθετο κέρδος, είναι ότι αγέννητα τότε, σημερινά νέα παιδιά των 20+ χρόνων θα ακούσουν κάτι που αλλιώς δεν θα είχαν ακούσει ποτέ».

Μια έχθρα που έγινε φιλία

Μιλώντας για τη σχέση του με την Μαλβίνα ο Νίκος Μαστοράκης θυμάται πως «η φιλία μας ξεκίνησε με έχθρα, όταν η Μαλβίνα δούλευε στον Αntenna FM κι εγώ είχα αναλάβει τη διεύθυνση. Της έστειλα ένα φαξ με παρατηρήσεις για την εκπομπή της κι εκείνη με… καθύβρισε! Όταν έφυγα από τον ΑΝΤ1 ήταν η πρώτη που αρθρογράφησε με τρυφερά και φιλικά σχόλια».

«Αυτό που θυμάμαι έντονα από όλες τις συναντήσεις, ήταν πως μετά από μια ώρα μαζί της, αισθανόσουν τελείως στεγνός από ενέργεια. Ήταν σαν να “ρουφούσε” κάθε ίχνος ενέργειας η συζήτηση-πινγκ πονγκ μαζί της»!

Το τραπέζι που δεν πρόλαβε…

«Μου είχε πει πολλές φορές να πάω σπίτι της να μαγειρέψει, και κάποια στιγμή δέχτηκα. Μια μέρα πριν, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: »Γλυκό μου δεν θα μαγειρέψω. Είμαι πολύ άρρωστη, έγινα χειρότερα και ίσως πεθάνω. Και δεν είναι δικαιολογία για το μαγείρεμα, να το διευκρινίσω». Αυτή ήταν η τελευταία μας επικοινωνία».