Τουλάχιστον 5.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, μετά τα πρωτοφανή επεισόδια με ξυλοδαρμούς πολιτών από αστυνομικούς που σημειώθηκαν την Κυριακή.

Ωστόσο, το μεγαλειώδες κάλεσμα κατά της αστυνομικής βίας των κατοίκων (και όχι μόνο) μιας κατά τ’άλλα μεσοαστικής περιοχής αμαυρώθηκε από πολύ σοβαρά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών και αρκετές ζημιές στην περιοχή.

Η συγκέντρωση και η πορεία που κατάφεραν να μαζέψουν ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα είχε ένα μήνυμα: ότι δεν έχει θέση κανενός είδους αυθαιρεσία και βία – πόσο μάλλον η κρατική – σε μια περιοχή που είναι γεμάτη παιδιά, οικογένειες και απλούς πολίτες της τόσο πολυσυζητημένης και ταλαιπωρημένης από την κρίση μεσαίας τάξης.

Τα άδικα πρόστιμα και το θέαμα των αστυνομικών να δέρνουν νεαρούς που φώναζαν «πονάω!» ξύπνησε ακόμα και τα πιο βαθιά θαμμένα αντανακλαστικά. Για πρώτη φορά μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ένα ζήτημα κατάφερει να ενώσει τους πολίτες.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν οι πολίτες αυτοί που πέταξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα να πιάσει μικρή φωτιά στον περίβολο του οικοτροφείου «Αγία Βαρβάρα» (πλησίον του Α.Τ. Νέας Σμύρνης), ούτε ήταν απλοί άνθρωποι αυτοί που με φωτοβολίδες πέτυχαν στο κεφάλι έναν αστυνομικό ή αυτοί που έκαψαν κάδους και έσπασαν αυτοκίνητα.

Σε μια εποχή που λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ο κρατικός παρεμβατισμός είναι μεγαλύτερος από ποτέ, η σωστή απάντηση απέναντι στην αστυνομική ασυδοσία ήταν αποκλειστικά η μεγάλη συγκέντρωση νέων ανθρώπων το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη – μια εικόνα που σίγουρα είναι στην άκρη του μυαλού της κυβέρνησης. Το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» και η παρ’ολίγον δολοφονία ενός αστυνομικού είναι εξίσου καταδικαστέα με τον αστυνόμο που πλάκωνε στο ξύλο με το σιδερένιο γκλοπ.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Λίγο μετά τις 18:40 το απόγευμα της Τρίτης, ξεκίνησε η πορεία από την πλατεία Νέας Σμύρνης. Μετά από λίγη ώρα, έφτασε κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Ακολούθησε χαμός: η Αύρα που βρισκόταν το σημείο άρχισε να περιβρέχει τους διαδηλωτές, εκείνοι απάντησαν με βεγγαλικά και μολότοφ.

Οι άνδρες της Αστυνομίας έριξαν «βροχή» από δακρυγόνα και κρότου λάμψης, με τα χημικά να φτάνουν μέχρι και τη Λεωφόρο Συγγρού.

Πεδίο μάχης η Νέα Σμύρνη

Οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν προς την κάτω μεριά της πλατείας Νέας Σμύρνης, επί της Νικολάου Πλαστήρα, στο ύψος της υπόγειας διάβασης προς Καλλιθέα.

Εκεί, ακολούθησαν και τα πιο βίαια επεισόδια. Πετροπόλεμος, φωτοβολίδες, μολότοφ, χημικά και μάχες σώμα με σώμα ξέσπασαν σε εκείνο το σημείο, στον παράδρομο της Συγγρού και τα γύρω στενά.

Οι εικόνες – με καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες, καμένοι κάδοι και σπασμένα αυτοκίνητα – δεν θυμίζουν σε τίποτα το φιλήσυχο προάστιο.

Ο τραυματισμός του αστυνομικού που «έκοψε το αίμα» όλων

Καθώς η περιοχή κοντά στην υπόγεια διάβαση είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, μια εικόνα «παγώνει» αστυνομικούς και δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο

Μηχανοκίνητη ομάδα δέχθηκε επίθεση από περίπου 60-70 άτομα, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα. Τα άτομα αυτά κατάφεραν να ρίξουν από τη μοτοσικλέτα άνδρα της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Πάνω του ορμάει και τον περικυκλώνει ένα πλήθος ανθρώπων. Τον δέρνουν και τον κλωτσάνε επί αρκετά λεπτά.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ έγινε αγώνας δρόμου να φτάσει ασθενοφόρο και διασώστες του ΕΚΑΒ για να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αρχικά έφθασε ένας διασώστης με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια ασθενοφόρο που τον παρέλαβε. Διακομίσθηκε στο 401 και η κατάσταση της υγείας του θα κριθεί από τους γιατρούς.

Συνολικά, τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σε βίντεο της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται μια φωτοβολίδα πετυχαίνει στο κεφάλι έναν άλλο άνδρα της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Μικρο-ένταση στην Ελευθερίου Βενιζέλου

Αργότερα, στις 20:30, η ένταση μεταφέρθηκε στην πάνω μεριά της πλατείας Νέας Σμύρνης, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, την Ομήρου και τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ κατά των αστυνομικών, με ανθρωποκυνηγητό να εξελίσσεται στους γύρω δρόμους.

Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι αστυνομικοί έδιωχναν τους δημοσιογράφους από το σημείο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Υπό το πρίσμα αυτών των πολύ σοβαρών επεισοδίων, σε παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τις εικόνες αυτές από τη Νέα Σμύρνη, αφήνοντας πάντως και σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν σίγουρα επίγνωση της κρισιμότητας αυτής της στιγμής για την κυβέρνηση, με ένα «εκρηκτικό» μείγμα της οργής της νεολαίας αφενός και της κόπωσης του κόσμου κατά του lockdown αφετέρου.

Αυτό φαίνεται και από το μήνυμά του, όπου έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, τονίζοντας ότι «η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά».

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη και από τα πολιτικά κόμματα.