«Να ληφθούν έκτακτα μέτρα προστασίας σε «στόχους» δικαστικού ενδιαφέροντος όπως και στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος». Αυτές είναι οι εντολές που περιέχονται σε νέο απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πλαίσιο της επιφυλακής των υπηρεσιών ασφαλείας, λόγω της εξέλιξης της υγείας του απεργού πείνας, ηγετικού μέλους της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το έγγραφο αυτό, που αποτυπώνει τις ανησυχίες των Αρχών, έρχεται σε συνέχεια εκείνου για τη φρούρηση στρατοπέδων και αποθηκών με όπλα και εκρηκτικά υπό τον φόβο κλοπής πολεμικού υλικού με σκοπό τον εξοπλισμό μίας νέας ένοπλης οργάνωσης. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συσκέψεις επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση αυτής της έκρυθμης κατάστασης καθώς και των συνεχιζόμενων εμπρηστικών και  βομβιστικών επιθέσεων. Μάλιστα, η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει συνεχή ενημέρωση για την πορεία της υγείας του «Λουκά» της 17Ν, ο οποίος έχει υποβάλει αίτημα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Το νέο έγγραφο για αύξηση των μέτρων ασφαλείας συντάχθηκε στις 27 Φεβρουαρίου και απευθύνεται στους αξιωματικούς υπηρεσίας σε κρίσιμα αστυνομικά τμήματα. Εχει τίτλο «Μέτρα προστασίας προσώπων και εγκαταστάσεων» και σε αυτό σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα εσωτερική επικαιρότητα παρακαλείστε όπως  εντατικοποιήσετε τα μέτρα προστασίας των προσώπων και εγκαταστάσεων δικαστικού ενδιαφέροντος,»στόχων» (προσώπων, κτιρίων και οχημάτων) αστυνομικού ενδιαφέροντος, των «στόχων» πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως παραδείγματος χάρη γραφεία κυβερνώντος κόμματος και λοιπά, όπως και εκείνων διπλωματικού ενδιαφέροντος».

Ακολούθως, από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προς τους κατά τόπους διοικητές τονίζονται τα εξής: «Στους αστυνομικούς των υπηρεσιών σας να δοθούν οι δέουσες εντολές και οδηγίες για τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων τους με διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, τη λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας τόσο κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας όσο και εκτός αυτής. Επιπλέον, να δοθούν οδηγίες για την υποχρέωσή τους να αναφέρουν άμεσα και αρμοδίως οποιοδήποτε άξιο μνείας περιστατικό που τυχόν υποπέσει στην αντίληψή τους».

Ακόμη, υποδεικνύεται στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να δώσουν «τις δέουσες εντολές-οδηγίες στις πεζές και εποχούμενες περιπολίες ώστε να διέρχονται συχνά και σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα πλησίον των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, να σταθμεύουν επ’ ολίγον πλησίον αυτών για τη διενέργεια ελέγχων, τόσο στους πέριξ χώρους όσο και σε ύποπτα πεζά και εποχούμενα άτομα, αναφέροντας άμεσα και αρμοδίως οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους και στρέφεται κατά της ασφάλειας των υπόψη καταστάσεων προκειμένου να υπάρξει ενεργοποίηση μηχανισμού αντίδρασης».

Πρόσθετα μέτρα

Τέλος, από το σύνολο των στελεχών ζητείται να εφαρμόσουν κατά την κρίση τους «τυχόν επιπρόσθετο μέτρο το οποίο θα επαυξήσει στον μέγιστο βαθμό προστασίας των ανωτέρω προσώπων και καταστάσεων» καθώς και να αναφέρουν αμέσως στο επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια. Μάλιστα, γίνεται σαφέστατη υπόδειξη προς όλους «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κλήσεις για τροχαία συμβάντα, διαταράξεις, μικροεπεισόδια», αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να πρόκειται για παγίδες.