Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Αθανάσιος Παιδής και ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ελασσόνα, ο οποίος ακολούθησε τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι.

Σύμφωνα με τον κ. Παιδή, οι ζημιές από τον σεισμό και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν είναι πολλές και μεγάλες. Τα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα αγγίζουν ένα ποσοστό 60%.

Δεν πρόκειται για μετασεισμό, υποστήριξε ο κ. Λέκκας και εξήγησε πως είναι ένας σεισμός που προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε. Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε το σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο.

Όπως είπε, ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα.

«Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης», είπε ο κ. Λέκκας.

Ακόμα δήλωσε καθησυχαστικά πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή χωρίς μεγάλους οικισμούς.

Σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και δήλωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.