Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

«Ο ΕΜΑ θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση του Sputnik V με τα συνήθη πρότυπα της ΕΕ για αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία αναμένει ότι πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση θα εγκρίνουν εντός του Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου Sputnik V.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανέφερε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να δόσει εμβόλια για 50 εκατομμύρια Ευρωπαίους από τον Ιούνιο, αν το ρωσικό εμβόλιο εγκριθεί.

«Εχουμε δεχτεί αρκετά αιτήματα από χώρες της ΕΕ για απευθείας προμήθειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V και θα συνεχίσουμε να εργάζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και να συνεργάζομαστε με την Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων (EMA)», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κίριλ Ντμιτρίεφ.

Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης. «Οι συνεργασίες για τα εμβόλια πρέπει να υπερβαίνουν την πολιτική και η συνεργασία με τον EMA είναι ένα τέλειο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι οι κοινές προσπάθειες  είναι ο μόνος τρόπος για τον τερματισμό της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντμίτριεφ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι οι παραδόσεις εμβολίων μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ θα ξεκινήσουν μόνο αφού όλοι οι Ρώσοι που επιθυμούν να εμβολιαστούν το έχουν πράξει.