Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μιλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με την περίπτωση γιατρού από την Κέρκυρα που φέρεται να παρέλυσε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορoναϊού.

«Η νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα εμφάνισε ένα νευρολογικό σύνδρομο και είναι σε φάση ανάρρωσης. Για το δεύτερο περιστατικό, του γιατρού στην Κέρκυρα, δε γίνεται όταν δεν έχει εμφανιστεί ποτέ παράλυση ως παρενέργεια στο εμβόλιο σε 150 εκατ. δόσεις που έχουν διατεθεί, να εμφανιστούν δύο περιπτώσεις στην Κέρκυρα.

Πρόκειται για συνάδελφο που βρέθηκε υπόλογος για ΕΔΕ για μη τήρηση της σειράς εμβολιασμών, και βρέθηκε σε κάποιο στρες. Ο άνθρωπος προσήλθε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας τρεις φορές με διάφορα συμπτώματα, και δεν απεδείχθη τίποτα από τις σχετικές εξετάσεις. Είναι τεράστιας σημασίας να μην τρομοκρατείται ο κόσμος. Συγγενικό μου πρόσωπο μου είπε ότι φοβάται, επειδή άκουσε όσα άκουσε στις ειδήσεις», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Εγώ είμαι ο δημοσιογράφος που έκανε το εμβόλιο. Ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, έχω αναπνευστικά προβλήματα. Είχα ζητήσει από το γιατρό αν γίνεται να μπω στη λίστα γιατί έχω σοβαρό πρόβλημα. Με πήρε μετά από μία εβδομάδα, και μου είπε ότι βρήκε μία δόση, και ότι αν ήθελα μπορούσα να πάω να την κάνω. Μου είπε ότι θα την πετάξουν, και τελικά πήγα, λάθος μου. Ως δημόσιο πρόσωπο, δε θα έπρεπε να πάω», είπε ο Διονύσης Μάμαλος, δημοσιογράφος του Corfu TV, μιλώντας στο MEGA.

«Το να εμβολιαστεί ένας άνθρωπος έστω και εκτός σειράς, μπορεί να μην είναι ηθικά σωστό, αλλά δεν είναι έγκλημα. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι συνδέθηκε όποιο σύμπτωμα εμφάνισε ο συνάδελφος με παρενέργεια του εμβολίου», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Είχε εξαντλήσει ο γιατρός και την αστυνομία, και τα σώματα ασφαλείας, για να δώσει τη δόση. Μπορεί να το αποδείξει αυτό. Δεν είμαι ο συνήγορός του. Εγώ είμαι 65 ετών. Έκανα της Pfizer την πρώτη δόση του εμβολίου. Γράφτηκα κανονικά στον κατάλογο, και για τη δεύτερη δόση. Αυτές οι δόσεις φαίνεται ότι περισσεύουν από άτομα που για κάποιους λόγους τελικά δεν τους επιτρέπεται να κάνουν εμβόλιο. Είναι η έκτη δόση από το κάθε φιαλίδιο», εξήγησε ο Διονύσης Μάμαλος.

«Η έκτη δόση χορηγείται κανονικά και υπάρχει στον κατάλογο. Προφανώς αυτό που λέει ο κ. Μάμαλος είναι ότι κάποιος που ήταν στον κατάλογο δεν προσήλθε, και πήγε εκείνος στη θέση του. Με το εμβόλιο αυτό θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 75», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τι αναφέρει ο δικηγόρος του γιατρού

Στην εκπομπή μίλησε και ο Ιωάννης Κοντός, δικηγόρος του γιατρού της Κέρκυρας.

«Ακριβώς επειδή θα γίνει ΕΔΕ για την οποία ακόμη δεν έχουμε κληθεί, δε θέλω να επεκταθώ σε αυτό το κομμάτι. Η ΕΔΕ θα είναι για τη μη τήρηση της σειράς του εμβολιασμού. Οι δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου νομίζω ότι ξεπερνούν τα όρια, και εμπίπτουν σε τέλεση αδικήματος. Ο άνθρωπος αυτός παρουσίασε κάποια συμπτώματα, ελέγχεται για τα συμπτώματα αυτά, εισήχθη στο νοσοκομείο γιατί η κατάστασή του δεν ήταν καλή. Το νοσοκομείο κάλεσε καθηγητή νευρολογίας που ήρθε στην Κέρκυρα και τον εξέτασε. Προφανώς διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Και αποφασίστηκε να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων», είπε ο κ. Κοντός.

«Ο πελάτης μου εμφάνισε αυτά τα συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει σχέση με το εμβόλιο. Τα κάτω του άκρα είναι σχεδόν σε απόλυτη παράλυση. Χτες εμφάνισε μια μικρή βελτίωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Και εγώ και ο εντολέας μου είμαστε σαφέστατα υπέρ της θωράκισης του πληθυσμού και υπέρ του εμβολιασμού. Είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Έχει σημασία να μην παρουσιάζεται ένας άνθρωπος με πορεία και προσφορά, ως απατεώνας. Εμείς δε λέμε ότι τα όποια συμπτώματα του εντολέα μου συνδέονται με το εμβόλιο», τόνισε ο κ. Κοντός.

«Χαίρομαι που ο συνάδελφος δηλώνει διά του δικηγόρου του ότι όποιο σύμπτωμα έχει δε συνδέεται με το εμβόλιο. Αφού δεν έκανε αυτή τη σύνδεση με το εμβόλιο, θέλω να καταλάβω πώς κυκλοφόρησε ότι το σύμπτωμα που εμφάνισε ο γιατρός, ότι παρέλυσε, συνδέεται με το εμβόλιο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Κανείς δεν είπε ότι η παράλυση προήλθε από το εμβόλιο. Ο γιατρός δήλωσε ότι μετά τον εμβολιασμό παρουσίασε παράλυση, χωρίς να το συνδέει αυτό με το εμβόλιο. Είναι και άλλοι που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς, εκτός από εμένα. Το γνωρίζω αυτό από το ρεπορτάζ μου. Δεν ξέρω πόσοι είναι. Γνωρίζω ακόμα 2-3 εγώ. Ο γιατρός αυτός ήταν υπεύθυνος εμβολιασμού. Έτυχε εμένα προσωπικά, μετά από αίτημα δικό μου, να του ζητήσω αν περισσεύει κάποια δόση να μου δοθεί. Είναι έντιμος άνθρωπος, και είναι άδικο να κάνουμε τέτοιους συνειρμούς», τόνισε ο Διονύσης Μάμαλος.

Εμβολιάστηκαν εκτός σειράς πέντε άτομα

«Συνολικά τα άτομα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση, που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς, είναι πέντε άτομα. Ο ισχυρισμός του εντολέα μου είναι ότι αυτά τα άτομα είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για εμβολιασμό, και είχαν σοβαρά προβλήματα. Είχε γίνει καταγραφή τους. Όταν ακυρώθηκαν κάποια ραντεβού, έμεναν κάποιες δόσεις και ο γιατρός εκεί μπορούσε είτε να τις πετάξει, είτε να εμβολιάσει κάποια άτομα από αυτή τη λίστα», είπε κλείνοντας από την πλευρά του ο κ. Κοντός.

Ο Ερυθρός Σταυρός μεταφέρει ηλικιωμένη για εμβολιασμό

Η κάμερα του MEGA βρέθηκε και στην Κηφισιά, όπου ο Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.

«Δεν εγκαταλείπουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας που πρέπει να μεταφερθούν για εμβολιασμό. Είμαστε εδώ με τους εθελοντές και τους συναδέλφους μας. Κάθε μέρα μεταφέρουμε περίπου 70 άτομα. Προχθές είχαμε 90. Έχουμε κλείσει ραντεβού από εχτές. Την μεταφέρουμε να εμβολιαστεί και την φέρνουμε πίσω, καθώς δεν είχε άλλο μέσο. Έχουμε και όχημα χιονιού ώστε να πάμε μετά να βοηθήσουμε ανθρώπους στα βόρεια προάστια, να τους απεγκλωβίσουμε. Όσοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι πάντα στη διάθεσή τους», είπε ο Αντώνης Αυγερινός πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.