Ονειρεύεστε την ημέρα που θα εργάζεστε μόνιμα εξ αποστάσεως, ας πούμε από το εξοχικό σας; Η σκέψη ίσως ακούγεται σε πολλούς δελεαστική. Η υλοποίησή της, ωστόσο, μπορεί να κρύβει παγίδες…

Υπάρχει για παράδειγμα μεγάλη πιθανότητα να δείτε περικοπές στις αμοιβές σας, σύμφωνα με νέα έρευνα στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ασία.

Από τα συνολικά 250 στελέχη που συμμετείχαν  στην έρευνα, το 45% δηλώνει ότι οι μισθοί και τα μπόνους πρέπει να αναπροσαρμόζονται, όταν κάποιος επιλέγει να εργάζεται εξ αποστάσεως σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής.

Έτερη πιθανή επίπτωση για τους εργαζόμενους που μετακινούνται σε φθηνότερες τοποθεσίες, για να εργαστούν μόνιμα από το σπίτι; Κατά την εταιρεία Leathwaite, είναι οι πιο περιορισμένες προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας…

Οι άνθρωποι που απασχολούνται με τηλεργασία θα πρέπει να ανταγωνιστούν εξ αποστάσεως με μία ευρεία γκάμα πιθανών αντιπάλων. «Ένα χαρακτηριστικό του σύγχρονου εργασιακού χώρου θα είναι η αυξημένη χρήση μιας πιο ανταγωνιστικής παγκόσμιας δεξαμενής ταλέντων», εξηγεί ο Άντριου Γουάλας, διευθύνων σύμβουλος της Leathwaite.

Πάντως, τα περισσότερα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι, όταν ο εφιάλτης της πανδημίας με το καλό περάσει και οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στους χώρους εργασίας, η επιστροφή θα γίνει με διαφορετικούς πια  όρους.

Για την ακρίβεια, τα δύο τρίτα εξ αυτών πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα είναι φυσικά παρόντες 2 έως το πολύ 3 ημέρες την εβδομάδα στον χώρο εργασίας. Μόνον το 8% εκτιμά ότι θα υπάρχει επιστροφή στο κλασσικό πενθήμερο στο γραφείο. Το 40%, μάλιστα, πιστεύει ότι ο μέγιστος αριθμός εργαζομένων σε ένα γραφείο δεν θα πρέπει εφεξής να είναι πάνω από το μισό, συγκριτικά με την κατάσταση πριν από την πανδημία.

Προσώρας και βάσει των επίσημων στοιχείων, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα -εν μέσω δηλαδή lockdown- στη Βρετανία εργαζόνταν τουλάχιστον το 36% των ενηλίκων αποκλειστικά από το σπίτι.

Έτερη έκθεση, που επίσης δημοσιεύτηκε σήμερα στη Βρετανία από τη Συνομοσπονδία Προσλήψεων & Απασχόλησης (REC), δείχνει ότι το 28% των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα είναι πλέον ανοιχτές στην ιδέα πλήρωσης κενών θέσεων εργασίας με άτομα, που διαμένουν μακριά από τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις.

Στον αντίποδα, δημοσκόπηση που έκανε η REC σε εργαζόμενους καταδεικνύει ότι μόνον οι μισοί εξ αυτών εκτιμούν πως οι βρετανικές εταιρείες κινούνται αποτελεσματικά και στη σωστή κατεύθυνση στην πρόσληψη προσωπικού.