Μόλις 22 είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid, στην Αττική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία καταγγέλλει ότι επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα, με μετακινήσεις προσωπικού και μείωση των γενικών ΜΕΘ «που είναι ελάχιστες».

Μάλιστα αναφέρει ενδεικτικά ότι σε γενικά περιστατικά, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής.

«Ράβε-ξήλωνε»

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει ότι «με έγγραφο της 2ης ΥΠΕ που απέστειλε στις 16/2, εντέλλεται το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ να ανοίξει 10 νέες κλίνες ΜΕΘ, και το ΘΡΙΑΣΙΟ να ανοίξει 5 νέες κλίνες ΜΕΘ, μέσα σε μία ημέρα. Μάλιστα, επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις, μετακινήθηκαν γιατροί από άλλα Νοσοκομεία του Πειραιά. Μπαλώνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη.

Εξ αιτίας αυτού, εγγράφως δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία ΝΙΚΑΙΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΘΡΙΑΣΙΟ να μειώσουν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά,  λόγω των μετακινήσεων των γιατρών».

Ο κ. Γιαννάκος  σημειώνει ότι οι γενικές ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτες και υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, γενικά περιστατικά,  που βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

«Λιγότερες εισαγωγές»

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής είχαμε λιγότερες εισαγωγές «μάλλον λόγω κακοκαιρίας».

Ενδεικτικά στο Νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ που στις προηγούμενες εφημερίες εισάγονταν πάνω από 20 περιστατικά κοροναϊού χθες εισήχθησαν 8 ασθενείς.

Οι ασθενείς με κοροναϊό που νοσηλεύονται στις κλινικές είναι 46 στις 60 διαθέσιμες κλίνες.

Η κατάσταση στη ΜΕΘ της Αττικής

Στην Αττική από τις 217 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού, είναι καλυμένες οι 195 και κενές οι 22, ενώ αναμένεται να ανοίξουν άλλες 15.

Ειδικότερα στις ΜΕΘ κοροναϊού της Αττικής η κατάσταση έχει ως εξής σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

  • ΚΑΤ: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες. Ακόμη δεν άνοιξαν επιπλέον κλίνες.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ:  80 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 34 ασθενείς στις 44 κλίνες.
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • ΑΤΤΙΚΟ: 16 ασθενείς στις 23 κλίνες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αναμένεται η καρδιοχειρουργική μονάδα να δοθεί ως ΜΕΘ κοροναϊού 10 κλινών με μετακινήσεις ιατρών.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδιάζεται να μειωθούν αντίστοιχες κλίνες της γενικής ΜΕΘ,  για να αναπτυχθούν  έως 5 κλίνες κοροναϊού, «με μεταφορά των διασωληνωμένων ασθενώς σε άλλες ΜΕΘ».