Ανάρπαστο έχει γίνει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο το αποκαλούμενο βίντεο της ντροπής που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Αλβανοί δίνουν παραγγέλματα σε Έλληνες στρατιώτες» το οποίο μάλιστα απασχόλησε τη Βουλή ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έγινε ΕΔΕ και έπεσαν καμπάνες στους υπεύθυνους.

«Χαβαλές» που ξεπέρασε τα όρια

Στο βίντεο αυτό, το οποίο αναρτήθηκε στο instagram στις 15 Ιανουαρίου δύο νεαροί στρατιώτες που υπηρετούν στον Ελληνικό στρατό, σε κάποια μονάδα τεθωρακισμένων, αστειευόμενοι, αφού στέλνουν ένα μήνυμα σε κάποιους ομογενείς τους στην Αλβανία γυρίζουν και δίνουν παραγγέλματα στους υπόλοιπους στρατιώτες.

Στο βίντεο φαίνονται οι δύο νεαροί Έλληνες στρατιώτες (προφανέστατα αλβανικής καταγωγής), ο ένας με στολή παραλλαγής και ο δεύτερος ντυμένος στα μαύρα και οι δύο φορώντας στο κεφάλι τους μπερέ να μιλούν στην κάμερα στα αλβανικά.

Στη συνέχεια ο ένας εκ των δύο στρέφεται προς μία ομάδα ατόμων δίνοντας το παράγγελμα: «Επιλαρχία, προσοχή. Σημειωτόν, εμπρός μαρς», ενώ βάζει την ίδια ομάδα να φωνάξει μία λέξη στα αλβανικά. Ακούγεται συγκεκριμένα: «Με-ρα-τό-νι»

Επιβλήθηκαν οι προσήκουσες ποινές

Όταν πρωτοδημοσιεύτηκε το συγκεκριμένο βίντεο προκάλεσε την κινητοποίηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού και αρχικά εξακριβώθηκε η γνησιότητά του.

Στη συνέχεια έγινε ΕΔΕ και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές στους εμπλεκόμενους. Πηγές του ΓΕΣ μιλούν για «χαβαλέ που ξεπέρασε τα όρια» από την πλευρά των δύο πρωταγωνιστών του βίντεο και όλων των συνυπεύθυνων της συγκεκριμένης μονάδας.

Χθες στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σημείωσε πως «στους δύο οπλίτες θητείας άμεσα υπαιτίους, επιβλήθηκαν οι προσήκουσες, για το μέγεθος του παραπτώματος που υπέπεσαν, πειθαρχικές ποινές και ελέγχθηκαν πειθαρχικά τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα της Μονάδας, για τα οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη απορρεουσών έμμεσων ευθυνών».

«Για το συγκεκριμένο συμβάν διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η βιντεοσκόπηση και η ανάρτηση αυτής σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μάλιστα ολοκληρώθηκε άμεσα», ανέφερε επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος.