Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας μεταφέρθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που διανύει την 40ή ημέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου φυλακίστηκε επί 16 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο καταδικασμένος για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» Δ. Κουφοντίνας κρατείται από τις 21 Δεκεμβρίου στις φυλακές Δομοκού και έκανε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου ζητώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, αφού με το νέο νόμο δεν προβλέπεται σε πολυϊσοβίτη να εκτίει την ποινή του σε αγροτικές φυλακές, όπου και βρισκόταν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Ο Κουφοντίνας είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο το περασμένο Σάββατο και τότε οι γιατροί είχαν ενημερώσει τη συνήγορό του, Ιωάννα Κούρτοβικ, ότι αντιμετωπίζει προβλήματα που προκαλούνται σε συνθήκες απεργίας δίψας και όχι μόνο πείνας, όπως μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας, σοβαρή απίσχνανση, προβλήματα όρασης, αρχόμενη περιφερική νευροπάθεια και άλλα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιωάννα Κούρτοβικ σημείωνε: «Είχαμε εκφράσει προβληματισμό για τη μεταφορά του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας και είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπως ζητούν οι δικοί μας γιατροί. Και τούτο γιατί, αφενός μεν στη ΜΕΘ είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε λοιμώξεις, αφετέρου διότι ο διευθυντής της ΜΕΘ μάς έχει δηλώσει ότι αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί σε αναγκαστική σίτιση, ακόμη και με ακινητοποίηση. Υπάρχει από ημέρες εισαγγελική παραγγελία για οποιαδήποτε αναγκαία ενδεδειγμένη ιατρική ενέργεια. Είχαμε αντιδράσει επισημαίνοντας ότι η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο». Η απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου ήταν ότι πλέον η ευθύνη περνάει στους γιατρούς της Εντατικής.

Πολιτικά στελέχη και διανοούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν στηρίξει το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ πρόσφατα επτά ξένοι ευρωβουλευτές (πέντε από την Αριστερά, ένας από τους Πράσινους και ένας από τους Σοσιαλιστές) έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καλώντας τον να εφαρμόσει το νόμο και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Παράλληλα, το ελληνικό τμήμα της διεθνούς Αμνηστίας καλεί τις αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και διαμαρτύρεται για την κατάσταση της υγείας του κρατουμένου.