Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κακοκαιρία «Μήδεια» και τα φαινόμενα που προκαλεί δεν είναι περίεργα. Ανησυχητικά είναι τα περίεργα σκαμπανεβάσματα του καιρού, όπως οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο.

«Αυτές οι εναλλαγές είναι συμβατές με τις εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή», εξήγησε.

Μίλησε για την Πολιτική Προστασία, λέγοντας πως οργανώνεται πιο επαγγελματικά ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις καταστροφές, ωστόσο το ζητούμενο είναι να μη λυγίσει από μια υβριδική απειλή. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα ακραία φαινόμενα μπορεί να συμβούν», τόνισε και πρόσθεσε πως χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία και εγρήγορση.

Επεσήμανε πως σαν ανθρωπότητα δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη στην αντιμετώπιση των απότομων εναλλαγών του καιρού και πως πρέπει να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή.

«Η πανδημία είναι μια πολύ καλή αναλογία, γιατί μας δείχνει ότι το πρόβλημα δε λύνεται τοπικά, αλλά χρειάζεται παγκόσμια προσπάθεια», κατέληξε.