Να μην προεξοφλούμε ότι δεν θα δούμε αποτελέσματα από το σκληρό lockdown στην Αττική έως τις 28 Φεβρουαρίου, ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα των ημερών που αφορά στη χρήση διπλής μάσκας για καλύτερη προστασία.

Θύμισε ότι κατά το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου που έγινε τμηματικά και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, σε τέσσερις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη άρση περιορισμών.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σε σχέση με το lockdown του Νοεμβρίου η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη από πλευράς ιικού φορτίου αλλά είναι χειρότερη από πλευράς επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο, το οποίο είναι οι μεταλλάξεις.

Τι πρέπει να γίνει στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ενδεχόμενο σκληρού lockdown. Πρόσθεσε ότι όχι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη αλλά γενικώς είναι της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο.

Οι συζητήσεις για διπλή μάσκα

Για τη χρήση διπλής μάσκας είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για να γίνει υποχρεωτική, αλλά την επιτροπή έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες και ότι είναι τελείως ακατάλληλες όσες έχουν μόνο ένα στρώμα από απλό πανί.

Επίσης υπάρχει προβληματισμός αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες μάσκες ή γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση. Αν είναι χειρουργικού τύπου πρέπει να αλλαχθεί αν είναι υφασμάτινη πρέπει να πλυθεί και να σιδερωθεί σημείωσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δύο μάσκες παρέχουν ασφαλώς μεγαλύτερη προστασία από μια υφασμάτινη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προστασία των υφασμάτινων μασκών θεωρείται επαρκής. Μεγαλύτερη προστασία παρέχει η χειρουργική μάσκα και ακόμα μεγαλύτερη η FFP2, ενώ υπάρχει και μια ακόμη πιο ενισχυμένη για νοσοκομειακή χρήση. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες με βαλβίδες εκπνοής.

Ζημιά θα έκανε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τις καθημερινές

Σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. και τις καθημερινές, απάντησε ότι δεν έχει γίνει ευρεία τέτοια συζήτηση στην επιτροπή και εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον ζημιά θα έκανε παρά θα ωφελούσε μια τέτοια απόφαση, «διότι ο συνωστισμός που θα παρατηρηθεί τις ώρες που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, θα είναι πάρα πολύ έντονος».

Για την παράλυση νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα

Για τα συμπτώματα παράλυσης 40χρονης νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα μετά τον εμβολιασμό της, τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ να τοποθετηθεί επισήμως και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να βγαίνουν συμπεράσματα που οδηγούν σε λάθος κατεύθυνση.

Για το σύνδρομο Guillain-Barre είπε ότι «με όλα τα εμβόλια είναι, -αν είναι, μια σπανιότατη επιπλοκή που αφορά όλα τα εμβόλια όχι το συγκεκριμένο» και συνέστησε σε όσους έχουν το εν λόγω σύνδρομο να συνεννοηθούν με τον θεράποντα ιατρό τους.

Την εικόνα μέσα από το νοσοκομείο «Σωτηρία» παρουσίασε στην ίδια εκπομπή ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς. Όπως είπε, το νοσοκομείο έχει «πλημμυριστεί» από νέες εισαγωγές και η επιβάρυνση είναι 30% μεγαλύτερη από τη χειρότερη ημέρα του Δεκεμβρίου.