Στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο παράτασης της υγειονομικής κρίσης και της ανάγκης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στα άμεσα νέα μέτρα περιλαμβάνονται:

-Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία είναι σε αναστολή με κρατική εντολή και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και μεταφορές δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίων και για τον Μάρτιο.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80%.

-Επίσης, διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 και επεκτείνεται στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.

-Εντός του Φεβρουαρίου καταβάλλεται το ποσό του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

-Παράταση αναστολών συμβάσεων εργασίας Μάρτιο ή και Απρίλιο (ενδεχομένως βάσει πτώσης τζίρου κατά 20% τουλάχιστον και όχι βάσει ΚΑΔ).

-Συνέχιση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τους πληττόμενους.

-Νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, που μόλις ψηφίστηκε.

-Επιπλέον επιδότηση 10 ευρώ ανά θέση για θέατρα, σινεμά, χώρους συναυλιών.

-Καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 400 ευρώ σε ελ. επαγγελματίες επιστήμονες.