Σαν κεραυνός εν αιθρία «έσκασε» στο χώρο του πολιτισμού η παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλλε την παραίτησή του με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία την έκανε δεκτή.

Στην επιστολή του ο κ. Λιγνάδης -μεταξύ άλλων- σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».

Παράλληλα, ο πρώην -πλέον- καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τονίζει ότι «αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω από όλα, και να προστατέψω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα. Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στην κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μου επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα».

Το χρονικό της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη

Η φημολογία γύρω από το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη, σε μια περίοδο που οι φήμες περί καταγγελιών για περιστατικά ανάρμοστων συμπεριφορών και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο των θεαμάτων «φουντώνουν», ξεκίνησε μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου.

Τότε, μέσα από τα Social Media, κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι «η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη».

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Λιγνάδης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διέψευδε τη φημολογία περί παραίτησης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του τόνιζε: «Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία».

Στο ζήτημα παρενέβη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας μια μέρα αργότερα πως αν υπάρξει καταγγελία θα ερευνηθεί και εξηγώντας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε επώνυμη αναφορά στο όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη.

Η «θύελλα» γύρω από την πρόσληψη του αδερφού του

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα, όπως η πρόσληψη του αδερφού του, Γιάννη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απάντησε με μια νέα ανακοίνωση στην οποία απαριθμούσε τα προσόντα του αδερφού του στην οποία κατέληγε με την επισήμανση ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αφήνεται οποιαδήποτε υπόνοια αδιαφάνειας και εν κρυπτώ ενεργειών, όταν υπάρχουν εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιών και όλες οι συμβάσεις του Εθνικού Θεάτρου αναρτώνται στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”».

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε να εννοηθεί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ωθήθηκε στην παραίτηση ύστερα από μια συνέντευξη που παραχώρησε ηθοποιός. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη -στη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου και στο 2020mag.gr- καταγγέλλονται πολύ σοβαρές πράξεις από γνωστό σκηνοθέτη.

«Η κα Μενδώνη για να καλύψει τον κ. Λιγνάδη είχε μιλήσει για φήμες και είχε δεσμευτεί πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο εάν υπάρξει επώνυμη καταγγελία.

Αφού για δύο εβδομάδες η κα Μενδώνη έκανε τα στραβά μάτια για την προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, σήμερα ξαφνικά, ενώ δεν υπήρξε καμία επώνυμη καταγγελία παρά μόνο μία ανώνυμη και ανατριχιαστική μαρτυρία ενός θύματος βιασμού στο 2020mag.gr που δεν κατονομάζει το δράστη, έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τραγική σύμπτωση.

Περιμένουμε από την κα Μενδώνη πλήρη ενημέρωση, γιατί έκανε δεκτή την παραίτηση» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.​

Να σημειωθεί ότι και το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του καλεί την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να ανακοινώσει τον πραγματικό λόγο παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη.