Κοινή φυλάκισης 3 ½ ετών επιβλήθηκε στον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, από δικαστήριο της Μόσχας, με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του. Η δικαστής, η οποία αγνόησε τις μαζικές διαμαρτυρίες στη Μόσχα και άλλες πόλεις, καθώς και τις διεθνείς πιέσεις και εκκλήσεις για άνευ όρων απελευθέρωση του Ναβάλνι, αρκέστηκε να αφαιρέσει από την ποινή τους 10 μήνες που αυτός βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πλέον, ο Ναβάλνι πρόκειται να μεταφερθεί για να εκτίσει την ποινή του σε ένα απομακρυσμένο σύμπλεγμα φυλακών, απομονωμένος από πόλεις, κατοικημένες περιοχές και φυσικά τους υποστηρικτές του – πρακτικά, σε ένα σύγχρονο γκουλάγκ.

Η εξέλιξη αυτή θέτει τη Δύση και κυρίως την ΕΕ ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος, το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με την επιβολή ή όχι περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα, αλλά και με το μέλλον του αγωγού Nord Stream 2. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ και η κυβέρνησή της (αν και όχι σύσσωμη) συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ολοκλήρωσή του, διαχωρίζοντάς τον από τις πολιτικές εξελίξεις, πυκνώνουν οι «δεύτερες σκέψεις» τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ, όπως μαρτυρά και η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πάντως, πριν γίνει γνωστή η ετυμηγορία του δικαστηρίου, ότι η Ρωσία ελπίζει η ΕΕ να μη συνδέσει την σχέση της με τη Μόσχα με τον Αλεξέι Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να απαντήσει αναλόγως σε όποια σκληρή κριτική τυχόν δεχτεί για το ζήτημα από την ΕΕ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα στις 4-6 Φεβρουαρίου σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών είναι τεταμένες λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε χθες ότι η παρουσία ξένων διπλωματών στο δικαστήριο αποτελεί απόδειξη των δυτικών προσπαθειών ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Μόσχας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο Facebook ότι η παρουσία διπλωματών είναι απόδειξη των προσπαθειών, όπως τις αποκάλεσε, της Δύσης να περιορίσει την Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως ο Ναβάλνι που βρισκόταν σε κώμα σε γερμανικό νοσοκομείο έπειτα από την, εις βάρος του, απόπειρα δηλητηρίασης, εξαπέλυσε επίθεση στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλώντας τον «μικρό κλεφτάκο».

Ο 44χρονος Ναβάλνι συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες, μόλις επέστρεψε στη Μόσχα από το Βερολίνο, διότι σύμφωνα με τις Αρχές είχε παραβιάσει τους όρους της αναστολής της ποινής που του είχε επιβληθεί το 2014, με την κατηγορία της κατάχρησης – μια υπόθεση την οποία εκείνος θεωρεί πολιτικά υποκινούμενη. Οι εισαγγελείς ζήτησαν να αντικατασταθεί η αναστολή της προηγούμενης ποινής του με φυλάκιση, μια κίνηση η οποία θα υποδαυλίσει περαιτέρω τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρότι εξωκοινοβουλευτικός, ο Ναβάλνι είναι ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπολίτευσης. Νοσηλεύθηκε πέντε μήνες σε γερμανικό νοσοκομείο μετά την απόπειρα δολοφονίας του με τον τοξικό παράγοντα Novichok και επέστρεψε στη Ρωσία στις 17 Ιανουαρίου. Για την απόπειρα κατηγορεί τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τον ίδιο τον Πούτιν, κατηγορίες τις οποίες αρνείται το Κρεμλίνο.

Μέσα στο δικαστήριο ο Ναβάλνι ζήτησε να μάθει πώς θα μπορούσε να έχει ενημερώσει τις Αρχές για το πού βρίσκεται, αφού ήταν σε κωματώδη κατάσταση. «Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς θα εκτελούσα τους όρους της αναστολής μου ώστε να σας ειδοποιήσω για το πού βρίσκομαι;» ρώτησε τους δικαστές μέσα από το γυάλινο κλουβί που είχε τοποθετηθεί στη δικαστική αίθουσα. «Πώς μπορείτε να λέτε ότι δεν ξέρατε πού βρισκόμουν; Αφού με άδεια του Κρεμλίνου ήρθε το αεροπλάνο που με μετέφερε στη Γερμανία; Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας μας είπε στην τηλεόραση ότι με άφησε να πάω για θεραπεία στη Γερμανία. Πώς γίνεται να μην το γνωρίζετε;» ρώτησε. Και συνέχισε το ξέσπασμά του εναντίον του Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «μικρό κλεφτάκο στο καταφύγιό του», ο οποίος «δεν θέλει να πατάω το πόδι μου στη Ρωσία. Αισθάνεται ότι τον προσέβαλα επειδή επέζησα».

Δεκάδες νέες συλλήψεις

Η χθεσινή διαδικασία ξεκίνησε κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και έντονη αστυνομική παρουσία, με τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να αποκλείουν τη γύρω περιοχή με φορτηγά και οχήματα. Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ναβάλνι προσπάθησαν να συγκεντρωθούν κοντά στο κτίριο, αλλά η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις. Στις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν την Κυριακή σε 90 πόλεις της Ρωσίας οι Αρχές συνέλαβαν περισσότερα από 5.000 άτομα.

Οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι και κάποιοι συγγενείς του έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η σύζυγός του Γιούλια έχει συλληφθεί δύο φορές μετά την επιστροφή του συζύγου της στη Μόσχα, αλλά χθες βρισκόταν και πάλι μαζί με τους διαδηλωτές έξω από το δικαστικό μέγαρο. Ηδη διοργανώνονται και πάλι μεγάλες διαδηλώσεις για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.