Τον προληπτικό χαρακτήρα του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση ανέδειξε, μιλώντας την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στην τηλεόραση του OPEN ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης υπενθύμισε ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου και διευκρίνισε ότι το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου έρχεται να εξαλείψει τον συστημικό κίνδυνο ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι οδηγεί σε φαινόμενα διαφθοράς, εισάγοντας δικλίδες ασφαλείας που δυσχεραίνουν την όποια παρέκκλιση από τη νομιμότητα. Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι ο ρόλος του Εσωτερικού Ελεγκτή θα είναι να παρεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου απαιτείται και σε κάθε περίπτωση για να αποτρέπει και να προστατεύει τον υπάλληλο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σύστημα επιβράβευσης των υπαλλήλων που υπερβάλλουν εαυτόν, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε ότι στο εγγύς μέλλον θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επιβράβευσης προκειμένου, όπως σημείωσε, «να εμπεδωθεί μια κουλτούρα αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση και όχι εξισωτισμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η κρατούσα».

Για την επίθεση στον Κ. Μπογδάνο

Εξάλλου, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον Βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο ο υπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα η έκφραση των πολιτικών ιδεών να γίνεται ελεύθερα και να μην κινδυνεύει κάποιος να γίνει στόχος τρομοκρατικών ενεργειών επειδή τα λεγόμενα του δεν άρεσαν σε κάποιον άλλο, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές κατά ενός μέρους της Αριστεράς, «η οποία από τη μία καταδικάζει τη βία, από την άλλη, όταν καθόμαστε να συζητήσουμε το πώς θα την αντιμετωπίσουμε προβάλλει αντίσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Βορίδης καταδίκασε κάθε κίνηση που εντάσσεται στο ιδεολογικό πλαίσιο μεταφοράς τρόμου σε πολιτικούς αντιπάλους και – αφού προηγουμένως αποσαφήνισε ότι δεν εξισώνει τα αδικήματα – ανέφερε ως παράδειγμα τα εγκλήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα και τις επιθέσεις με γκαζάκια.

Για την Παιδεία

Σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στον χώρο της Παιδείας και τη στάση της αντιπολίτευσης επί του θέματος, ο υπουργός υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε θέσει στο κέντρο της πολιτικής της την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ, την οποία πολιτική ο ελληνικός λαός ενέκρινε στις εκλογές του 2019. «Σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Δικαίωμα τους να εκφραστούν στον δημόσιο διάλογο ο οποίος διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κ. Βορίδης και ξεκαθάρισε πως δεν είναι δημοκρατική διαδικασία η χρήση βίας. Επιπλέον, ο υπουργός χαρακτήρισε τις διαφορές με την Αριστερά στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ, χαοτικές και στρατηγικού χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, εκείνη αντιμετωπίζει τα πανεπιστήμια ως προνομιακό χώρο ιδεολογικής ηγεμονίας. «Εμείς δεν αιφνιδιάζουμε, υλοποιούμε την εντολή του ελληνικού λαού. Προφανώς εκπλήσσει η συνέπεια γιατί ότι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, υλοποιούνται μετεκλογικά» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

Τέλος, αναφορικά με περιστατικά άρνησης ορισμένων υγειονομικών υπαλλήλων να δεχτούν να εμβολιαστούν, ο κ. Βορίδης ζήτησε να εξαντληθούν τα περιθώρια πειθούς προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς τους από τη νόσο. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι θα καμφθούν οι αιτίες που προκαλούν τους όποιους ενδοιασμούς και θα προχωρήσει ο εμβολιασμός σε όλο το προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.