Στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους άνω των 65 ετών επιμένουν ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της εταιρείας Mene Pangalos και ο διευθυντής του Τομέα των Εμβολίων της Οξφόρδης, Andrew Pollard.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και οι δύο δήλωσαν ότι πλησιάζουν στην εξασφάλιση δεδομένων ότι το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό και στις ομάδες των ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Έξι «όχι»

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca συνιστάται για τα άτομα κάτω των 65 και σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτω των 60 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ειδικότερα, το εμβόλιο θα πρέπει να δοθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, σύμφωνα με συστάσεις κυβερνητικών συμβουλευτικών φορέων στη Γαλλία και τη Σουηδία, ενώ η Πολωνία έθεσε το όριο στα 60 χρόνια.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω περιορίζονται από ένα μικρό μέγεθος δείγματος και δεν επιτρέπουν συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για αυτόν τον πληθυσμό» τόνισε η γαλλική εθνική αρχή για την υγεία (HAS ). «Το εμβόλιο συνίσταται συνεπώς κατά προτίμηση για επαγγελματίες υγείας κάτω των 65 ετών και άτομα κάτω των 65 ετών» πρόσθεσε.

Οι τρεις χώρες έρχονται να προστεθούν μαζί με τη Γερμανία, την Ιταλία και το Βέλγιο στη λίστα με τα κράτη που έχουν εκδώσει αυτή τη σύσταση, παρόλο που η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ ενέκρινε το εμβόλιο για όλους τους ενήλικες.

Την Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο εμβόλιο ως «σχεδόν αναποτελεσματικό» σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. «Θα αναθεωρήσουμε τις συμβουλές μας όταν έχουμε περαιτέρω στοιχεία» δήλωσε ο πρόεδρος του HAS, Ντομινίκ Λε Γκουλουντέκ, προσθέτοντας ότι αυτό αναμένεται σε μερικές εβδομάδες.

Τι θα κάνει η Ελλάδα

Χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τη νόσο Covid-19 σε άτομα κάτω των 65 ετών αναμένεται να εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή εμβολιασμού της χώρας και θα βαδίσει στα χνάρια των υπολοίπων χωρών, δηλαδή το εμβόλιο της ΑstraZeneca να χορηγείται μόνο στους κάτω των 65 ετών.

Οι οριστικές αποφάσεις βρίσκονται επί θύραις, ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν σήμερα ή αύριο.

Πηγές πάντως με γνώση του θέματος διαβεβαίωναν ότι, εφόσον τελικά προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, καμία από τις 950.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου δεν πρόκειται να πάει χαμένη καθώς θα υπάρξει ηλικιακή μετατόπιση στις χορηγήσεις των δόσεων.

Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα» σημείωσε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι «το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από