H φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί αιφνιδιαστικός έλεγχος στο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca, στο Βέλγιο, κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον αρμόδιο Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ επιβεβαιώθηκε και από το γραφείο του βέλγου υπουργού Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Στόχος να βεβαιωθούμε»

Στόχος, ανέφερε το γραφείο του υπουργού, είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου».

Ως γνωστόν, εδώ και μέρες η AstraZeneca επιμένει ότι για την αναθεώρηση επί τα χείρω του προγράμματος παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 για το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην ΕΕ, ευθύνεται η χαμηλή παραγωγή σε εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο. Από την Κομισιόν έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις και έχει κριθεί ότι οι εξηγήσεις που έδωσε η εταιρεία ήταν ανεπαρκείς.

Πλήρης διαφάνεια

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε –όπως είπε ο εκπρόσωπος του Βέλγου υπουργού Υγείας– να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα».

«Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Σύμφωνα πάντα με την De Standaard, το πόρισμα της σχετικής έκθεσης αναμένεται μέσα σε λίγες ημέρες.