Με το ένα πόδι στην πλευρά της πανδημίας και το άλλο στην πλευρά της οικονομίας το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να ισορροπήσει και να μη γυρίσει με ένα μοιραίο λάθος ανάποδα τη “βάρκα”,  σε μία διόλου ήρεμη θάλασσα. Δείγμα της πίεσης να μην “ρουφήξει” η πανδημία τα όσα έχει υποσχεθεί η παρούσα η κυβέρνηση και μην πάνε και φέτος περίπατο οι λεγόμενοι “μπλε φάκελοι” των υπουργείων, με τις κατευθυντήριες γραμμές, είναι η επιστολή του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Την περασμένη εβδομάδα ο υπεύθυνος του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, σύμφωνα με πηγές, ζητά από τους υπουργούς την επίσπευση της εφαρμογής των νόμων.

Όσο η πορεία της υγειονομικής κρίσης μοιάζει με τρενάκι του τρόμου χωρίς προορισμό τόσο κινδυνεύει και να εκτροχιαστεί το αφήγημα της κυβέρνησης που βασίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στο μεταρρυθμιστικό προφίλ και στόχος πλέον είναι να μην μείνουν στα χαρτιά μια σειρά από νόμοι και υποσχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του διμήνου θα προωθούν νομοθετήματα όπως είναι η αλλαγή στο ασφαλιστικό, το οποίο “τρέχει” ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου με το επικουρικό νέων ασφαλισμένων, η λύση του “βουνού” των εκκρεμών συντάξεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, η εφαρμογή του ΑΣΕΠ, οι αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις και ο εκλογικός νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ψήφιση 100 νομοσχεδίων

Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιστεί πάνω από 100 νομοσχέδια με την υλοποίηση κάποιων να εκκρεμεί λόγω της λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση κανονιστικών αποφάσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάθε μήνα θα γίνεται αξιολόγηση σε κάθε υπουργείο, άρα και στους υπουργούς, για το τι προχωρά από τη λίστα – των ήδη ψηφισμένων νόμων αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται στα σκαριά. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει έως το τέλος του έτους κάθε υπουργείο να έχει εκδώσει το 80% των αποφάσεων όταν ο αριθμός που απαιτείται είναι στις 100 για όλο το έτος, ενώ για λιγότερες από 100 το ποσοστό είναι 65%.

Πέραν λοιπόν της στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων για όσο κρατά η πολιορκία της υγειονομικής κρίσης, από το Μέγαρο Μαξίμου προωθούνται προτεραιότητες όπως τα προαναφερθέντα νομοσχέδια και οι μεταρρυθμίσεις,  όπως και η επιτάχυνση των επενδύσεων ενόψει των πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Η κυβέρνηση όμως ανοίγει μέτωπο τις επόμενες ημέρα και σε άλλα πεδία όπως είναι στην Παιδεία και τις συναθροίσεις. Στο μεν πρώτο με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και τη φύλαξη  των πανεπιστημίων από την ειδική ομάδα της ελληνικής αστυνομίας. Ταυτόχρονα το διαξιφισμοί αναμένονται για τις αλλαγές στις συναθροίσεις, που προωθεί το υπουργείο Προστασίας, και είναι βέβαιο πως αυτά τα δύο ζητήματα φέρνουν σε θέση μάχης τα στρατηγεία των κομμάτων.

Στις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το νομοθετικό έργο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη  κατατέθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όπου δημιουργούνται τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Πρώτον: Το πρόγραμμα «Νέαρχος» που προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα για λιμενικές υποδομές, καθώς και υποδομές και δίκτυα νερού, ενέργειας και θαλάσσιων μεταφορών μέσω δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δεύτερον: Το «πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας», που θα καλύψει, με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές Περιφέρειες και δραστηριοποιούνται σε τομείς της θαλάσσιας οικονομίας.

Και τρίτον: Το «Ταμείο Θαλάσσιας- Γαλάζιας Οικονομίας», που έχει ως στόχο την προώθηση  – μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων – της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη ναυτιλιακή τεχνολογία, τον ναυτιλιακό και ναυπηγικό εξοπλισμό, την  ανάπτυξη εφαρμογών και τη χρήση της τεχνολογίας στους τομείς αυτούς.