Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων αλλά και για τις επιδοτήσεις δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρώτη βδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου ήταν καλή, καθώς σημειώθηκαν σημαντικά έσοδα.

«Η αγορά δούλεψε και επειδή θέλουμε να έχει διάρκεια πρέπει να τηρούμε τους κανόνες», είπε σχετικά.

Αναφορικά με τον χειμερινό τουρισμό, υποστήριξε πως η δημόσια υγεία είναι το αγαθό που θέλει η κυβέρνηση να υπηρετεί, κατά συνέπεια θα γίνουν οι προτάσεις στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και αυτοί θα αποφασίσουν.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία και θα επανεκκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα ανοίξουν και καταστήματα ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες κλπ, σύμφωνα με τον υπουργό.

Για τις αθλητικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, υποστήριξε πως ένα τέτοιο βήμα άπτεται των αποφάσεων της επιτροπής.

Μίλησε ακόμα για την οικονομία λέγοντας πως ετοιμάζεται πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βάση το οποίο θα χορηγούνται δάνεια ύψους 30-50.000 ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Το ύψος της εγγύησης θα καθοριστεί στο 80% και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τέλος του μήνα.

Είπε επίσης, ότι θα υπάρχει και επιδότηση των ενήμερων δανείων, η οποία θα τρέξει τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποστήριξε πως αναμένεται υπουργική απόφαση για να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Τα κριτήρια αφορούν την πτώση του τζίρου, ενώ το ύψος του ποσού που θα μοιραστεί ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Απαλλαγή από το ενοίκιο θα λάβουν οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Γενάρη.