Με τους εκπροσώπους του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας συναντήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, χθες το μεσημέρι, πριν ολοκληρώσει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου της Αλεξάνδρειας, του ιστορικού αθλητικού παροικιακού σωματείου, που αποτελεί και ένα από τα ομορφότερα «ελληνικά μπαλκόνια» σε όλη την πόλη και που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννης Σιόκας, καλωσορίζοντας τον κ. Φλώρο, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή που τον υποδέχεται εκ μέρους της πρώτης ελληνικής κοινότητας του εξωτερικού που δημιουργήθηκε μετά την επανασύσταση του ελληνικού κράτους, το 1843.

«Και σε πείσμα των καιρών, είμαστε ακόμη εδώ, παρά τα εμπόδια» επισήμανε ο κ. Σιόκας.

Ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, έπειτα από ένα τριήμερο σημαντικών επαφών με τη στρατιωτική ηγεσία των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου.

«Η Αίγυπτος είναι μία χώρα ξεχωριστή, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλώρος και πρόσθεσε:

«Εσείς που ζείτε εδώ, το γνωρίζετε. Και εμείς όμως που ζούμε στην Ελλάδα, το αντιλαμβανόμαστε έτσι όπως ακριβώς το νιώθετε εσείς, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι η Αίγυπτος έχει αναδειχθεί σε ένα κομβικό κράτος, όχι μόνο για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της Μεσογείου.

Σε εσάς, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο, γιατί εσείς εδώ είστε οι προμαχώνες του ελληνισμού με την ευρεία έννοια. Είστε οι άνθρωποι που είστε τύποις σε έναν ξένο χώρο, αλλά που αποτελεί πατρίδα σας η Αλεξάνδρεια. Και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε αυτό, γιατί στους προμαχώνες του ελληνισμού παίζετε κυρίαρχο ρόλο διαμορφώνοντας τις τοπικές συνειδήσεις στις τοπικές κοινωνίες, έχοντας αυτή τη μεγάλη επιρροή και διάδοση των ελληνικών θέσεων και γενικότερα του ελληνισμού.

Πάντα νιώθω πολύ συγκινημένος και περήφανος όταν βρίσκομαι σε μέρη όπου ο ελληνισμός ακμάζει, με όλα τα προβλήματα και με όλα τα θέματα που ενδεχομένως υπάρχουν, και ακμάζει σε τέλεια συνεργασία με το ντόπιο στοιχείο. Και η Αίγυπτος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Μπορείτε και συνεχίζετε το έργο σας που είναι πολύτιμο, όχι μόνο για σας και τις κοινότητες που υπάρχουν αλλά και για τον ελληνισμό και την Ελλάδα συνολικά.

Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, είμαι εξαιρετικά περήφανος που είμαι εδώ μαζί σας. Εύχομαι η χρονιά που ξεκίνησε να είναι μία καλή χρονιά, καλύτερη από την προηγούμενη, και εύχομαι με το τέλος του Covid-19 να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις ζωές μας πίσω και να συνεχίσουμε να πορευόμαστε το δύσκολο αλλά ωραίο δρόμο που πορεύονται οι Έλληνες, ανεξάρτητα αν είναι μέσα στην Ελλάδα ή έξω. Και εύχομαι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας να ακμάζει, να πορεύεται το δύσκολο, αλλά ωραίο δρόμο που έχει, και να είστε όλοι καλά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Ιωάννης Σιόκας, επισήμανε τη σημασία της παρουσίας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, μια παρουσία «που βρίθει πολλών μηνυμάτων και συμβολισμών. Και μαζί με την Αίγυπτό μας, τη φιλόξενη αυτή χώρα, πρέπει να το τονίσουμε αυτό, διότι ποτέ δεν είχαμε προβλήματα εδώ όσες γενιές κι αν υπήρξαν εδώ, είστε πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι λαοί μας είναι υπέρμαχοι πάντα της ειρήνης και της καλής γειτονίας. Και είμαστε υπερήφανοι και για σας που είστε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και εύχομαι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα μας».

«Καλώς ήλθατε και ευχόμαστε καλή σας δύναμη στο κρίσιμο έργο που επιτελείτε, αμυνόμενοι τα ιστορικά δίκαια της Ελλάδος και των Ελλήνων με την αγαστή συνεργασία και του αιγυπτιακού κράτους» τόνισε με τη σειρά της η πρόεδρος του Ομίλου, Λιλίκα Θλιβίτου, προσφωνώντας τον Α/ΓΕΕΘΑ, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανασίου Κοτσιώνη.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)