Ενώπιον του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών, θα βρεθεί σήμερα το πρωί η Σοφία Μπεκατώρου, προκειμένου να καταθέσει ύστερα από την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας.

Η συγκλονιστική αποκάλυψή της για τον καταγγελόμενο βιασμό της, πριν από 23 χρόνια, από παράγοντα της ιστιοπλοΐας, ήταν αυτή που πυροδότησε καταιγιστικές εξελίξεις καθώς έσπασε το φράγμα της σιωπής, με πολλούς αθλητές να προχωρούν σε αντίστοιχες καταγγελίες.

Παρά το γεγονός ότι τα καταγγελόμενα  αδικήματα σε βάρος της, έχουν παραγραφεί, η κατάθεση της κ. Μπεκατώρου, έχει ιδιαίτερη αξία καθώς στόχος των εισαγγελικών αρχών είναι να ερευνηθεί εις βάθος η όλη υπόθεση ώστε να μην μείνει καμία σκιά.

Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας η Σοφία Μπεκατώρου καλείται να περιγράψει αναλυτικά όσα κατήγγειλε, ανεξάρτητα από το εάν το διερευνώμενο αδίκημα είναι παραγεγραμμένο, καθώς δεν αποκλείεται από την κατάθεσή της να προκύψουν στοιχεία για άλλες αξιόποινες πράξεις οι οποίες ενδεχομένως να εκτείνονται χρονικά μέχρι και σήμερα.

Ταχύτατη διερεύνηση

Οι αποκαλύψεις οδηγήσαν σε ευρύτερες κινήσεις που ξεφεύγουν από αυτή καθ’ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια τη Σοφία Μπεκατώρου.

Με εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανήλικους και αδύναμες ομάδες, κυρίως νεαρών ατόμων  που βρίσκονται στη θέση του θύματος, αλλά και  σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Η ίδια, η Ολυμπιονίκης, σημειώνει ότι η αποσιώπηση αυτών των εγκλημάτων είναι οδυνηρή. Όπως τονίζει και σε ανάρτησή της στο Facebook,  «η νίκη και η επούλωση των πληγών από το έγκλημα αυτό, που δεν το γιατρεύει ο χρόνος, είναι η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του».

Άνοιξαν στόματα

Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων μελών του ΔΣ της Ελληνική Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, όπους προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 14 Μαρτίου.

Με πρωθυπουργική εντολή οι  έρευνες για τις καταγγελίες θα φτάσουν «μέχρι τέλους» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ενώ κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αρχίζει εξονυχιστικούς ελέγχους για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Και στο ΑΠΘ

Την ίδια ώρα, μετά τον χώρο του αθλητισμού, τα στόματα άνοιξαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι καταγγελίες από πρώην φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του τμήματος γεωλογίας -ο οποίος πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί- ξεπερνούν τις εκατό.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, η οποία ζήτησε να χυθεί άπλετο φως σε οποιαδήποτε καταγγελία. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.